Eerste Voortgangsrapportage 2024

Stand van zaken bij Voortgangsrapportage

Beleidsterrein Arbeidsparticipatie
In het afgelopen jaar is de taakstelling om asielstatushouders te huisvesten structureel verhoogd. Daarnaast is er een toename van alleenstaande minderjarige vreemdelingen en hebben we te maken met een nieuwe doelgroep namelijk gezinsmigranten. Om onze dienstverlening goed uit te blijven voeren is de formatie bij het team Leidse inburgering verhoogd. Door een tekort aan taaldocenten wachten inburgeringsplichtigen nu langer dan de vastgestelde termijn van 20 werkdagen op de start van taallessen. Inburgeringsplichtige jongeren maken steeds meer gebruik van het Taalschakeltraject Leiden-Den Haag. Dit is een traject waarbij jongeren worden opgeleid om toegang te krijgen tot het hoger onderwijs.

Beleidsterrein Maatschappelijke participatie en ondersteuning minima
Op 1 februari 2024 is het beleidsplan armoede 2024-2026 “Samen Sterker” vastgesteld door de gemeenteraad. In het beleidsplan hebben we de doelstelling opgenomen dat we zoveel mogelijk inwoners met lage inkomens en/of geldproblemen willen bereiken en hen optimaal gebruik willen laten maken van onze voorzieningen. Zo willen we de gevolgen van armoede verzachten en waar mogelijk mensen helpen om uit hun armoedesituatie te komen. Het uitvoeringsplan wordt momenteel geschreven en zal ter kennisname naar de raad worden verzonden als het is vastgesteld door het college. We verwachten dat dit na de zomer zal zijn. Verder nemen we dit jaar deel aan de landelijke pilot “Verminderen van ongewenste mijding van mondzorg vanwege financiële redenen”, gecoördineerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Als onderdeel van deze pilot gaan gemeenten samen met het ministerie van VWS en overige partners aan de slag om langs vier verschillende oplossingsrichtingen te komen tot een verbeterde aanpak van het mijden van mondzorg. Deze richtingen zijn:

1. Verbeteren en optimaliseren van de inzet aan gemeentelijke regelingen die bijdragen aan het terugdringen van het mijden van mondzorg.
2. Onderzoeken of de mogelijkheden van de gemeentepolis nog beter benut kunnen worden door het vergroten van het bereik en gerichte dekking.
3. Het vergroten van het bereik door doelgroepgerichte voorlichting.
4. Het opzetten, versterken en benutten van een lokaal maatschappelijk netwerk.

Leidse sleutelpas
In 2024 wordt verder gewerkt aan het onderzoek naar de Sleutelpas in Leiden. Aanvullend op het uitgevoerde inhoudelijke haalbaarheidsonderzoek is gestart met een financieel haalbaarheidsonderzoek. De onderzoeken zullen duidelijk maken of er sprake zal kunnen zijn van een sluitende business case. Op basis van de uitkomsten kunnen politieke en financiële keuzes worden gemaakt bij het vaststellen van de kaderbrief.

Beleidsterrein Inkomensvoorzieningen
In december is de energietoeslag 2023 uitgekeerd aan inwoners die al in beeld zijn bij de gemeente met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Vanaf 2 januari kan deze energietoeslag individueel worden aangevraagd door iedereen die deze nog niet heeft ontvangen en er wel recht op heeft. De regeling loopt tot en met mei 2024. Vanaf maart 2024 kan de bijzondere bijstand voor energiekosten worden aangevraagd.

Beleidsterrein schuldhulpverlening
Gedupeerden van de Toeslagenaffaire worden door de gemeente geholpen met brede ondersteuning op de vijf leefgebieden financiën, wonen, zorg, gezin en werk. De Belastingdienst geeft de namen van de kindgedupeerden niet door aan de gemeente. Kindgedupeerden ontvangen alleen een brief van de Belastingdienst waarin staat dat zij zich bij de gemeente kunnen melden voor hulp. In het najaar van 2023 hebben we dan ook kindgedupeerden benaderd via onze communicatiekanalen en er is een speciale webpagina op de website van de gemeente. Hierdoor hebben een aantal kindgedupeerden zich gemeld voor hulp. Ook de komende tijd gaan we de kindgedupeerden weer benaderen via onze communicatiekanalen. Daarnaast bespreken we met onze partners in de stad en de taskforce armoede wat zij kunnen betekenen om kindgedupeerden te bereiken om te bespreken of hulp nodig is. Dit omdat jongeren minder snel geneigd zijn om hulp te vragen van een gemeente door wantrouwen en slechte ervaringen met de overheid.