Tweede Voortgangsrapportage 2024

Stedelijke ontwikkeling

Programmanummer

 

6

Commissie

 

Stedelijke Ontwikkeling

Portefeuille(s)

 

Wonen, Bouwen & Welzijn

Bestuur, Veiligheid, Handhaving & Regio

Energie, Werk, Inkomen & Cultuur

De missie van het programma Stedelijke ontwikkeling luidt:
De gemeente Leiden staat voor een optimale ruimtelijke ontwikkeling van de beschikbare, schaarse ruimte van stad en regio die gericht is op een kwalitatief hoogwaardige woon-, werk- en leefomgeving.

Stand van zaken bij Voortgangsrapportage

Het programma Stedelijke Ontwikkeling bestaat uit 18 prestaties. Hiervan krijgen 15 prestaties een groen stoplicht. Drie prestaties krijgen een oranje stoplicht, welke in de betreffende paragrafen worden toegelicht, namelijk:

  • 6A1.3 Opstellen en actualiseren ruimtelijk instrumentarium
  • 6C1.4 (Laten) uitvoeren van projecten (inclusief studentenhuisvesting)
  • 6D1.3 Realisatie aardgasvrije stad

De volgende onderwerpen zijn goed om te vermelden:

Leidse aanpak innovatieve woonvormen

Er wordt een Leidse aanpak innovatief samenwonen uitgewerkt. Deze aanpak richt zich op het stimuleren van woonconcepten die bijdragen aan ontmoeting en aan samen leven. Innovatieve woonvormen voor studenten, voor starters, voor gezinnen én voor ouderen. In de aanpak laten we niet alleen zien welke initiatieven er nu al in Leiden zijn of worden ontwikkeld, maar ook hoe we initiatiefnemers en ontwikkelaars kunnen ondersteunen. Deze aanpak staat niet op zichzelf, maar sluit aan bij en is aanvullend op de Leidse visie op wonen, zorg en welzijn die nu wordt opgesteld. En op de lopende programma’s gericht op zorg en ondersteuning van de Leidse inwoners. Naar verwachting krijgt de raad de Leidse aanpak innovatief samenwonen begin 2025 toegestuurd.

Woningmarktregulering
1 juli 2024 verliep de deadline voor verhuurders voor het aanvragen van de benodigde kamerverhuur- en verhuurvergunningen. In de buurten Noorderkwartier, De Kooi en Transvaal geldt sinds 1 juli een verkameringsstop totdat de leefbaarheid in deze buurten verbetert. Per 1 juli 2024 zijn ongeveer 1500 van de 3000 verhuurvergunningen aangevraagd.
Na 1 juli is ingezet op het handhaven van het nieuwe beleid rondom woningmarktregulering. Dit betekent dat verhuurders, voordat de gemeente overgaat tot handhaving, door middel van een waarschuwing een de kans krijgen om de benodigde vergunningen aan te vragen. In de tweede helft van 2024 worden ook de woningen die opgekocht zijn ná 1 januari 2024 gecontroleerd op illegale verhuur waarna de handhaving zal starten.

De Wet betaalbare huur is per 1 juli 2024 in werking getreden. Deze wet reguleert de middenhuur en past de Wet goed verhuurderschap op onderdelen aan. Zo kan per 1 januari 2025 de gemeente in de hele stad handhaven (en niet enkel in de buurten waar de verhuurvergunning voor goed verhuurderschap is ingesteld), opdat verhuurders eerlijke huurprijzen hanteren. Dit zal dan ook gelden voor onzelfstandige kamerverhuur en het nu gereguleerde middensegment. Dit is een forse uitbreiding van de handhavingsmogelijkheden van de gemeente. De gemeente werkt er aan om de wijzigingen die Wet betaalbare huur met zich meebrengt goed uit te kunnen voeren. Naar verwachting zal de verhuurverordening hierdoor (technisch) gewijzigd worden zodat deze aansluit op deze nieuwe wetgeving.

Woonzorg(welzijn)visie

Begin 2024 is aangegeven dat de kaders en uitgangspunten voor de Leidse visie op wonen, zorg en welzijn rond de zomer van 2025 aan de raad voorgelegd zullen worden. Om te zorgen voor een goede regionale afstemming is de samenwerking gezocht met de gemeenten in de Leidse regio. Er wordt nu gewerkt aan het opstellen van een subregionale woonzorgcomponent. Daarin staan gemeenschappelijke definities en doelen vanuit de intentie om samen te werken. Iedere gemeente gebruikt deze subregionale woonzorgcomponent als bouwsteen bij het opstellen van diens lokale woonzorgvisie. De werkgroepen voor de verschillende doelgroepen bestaan uit medewerkers van de gemeenten in de Leidse regio en onze samenwerkingspartners.
De Leidse visie op wonen, zorg en welzijn zal uiteindelijk onderdeel uit gaan maken van het
volkshuisvestingsprogramma.

Prestatieafspraken met corporaties 2022
Na het vaststellen van het volkshuisvestingsprogramma wordt een nieuwe set prestatieafspraken voor de
periode 2025-2030 tussen woningcorporaties, huurdersvertegenwoordiging en gemeente gemaakt.
In het voorjaar zijn met de woningcorporaties en GGD HM afspraken over de aanpak van schimmelproblematiek gemaakt. De aanpak wordt verder uitgewerkt en zal onderdeel zijn van de nieuwe set prestatieafspraken.

Regionale woonagenda en woonruimteverdeling 2022

In 2023 zijn de Regionale Woonagenda en de regionale Huisvestingsverordening vastgesteld. De regionale
Huisvestingsverordening is per 1 januari 2024 van kracht. Naar aanleiding van de nieuwe Huisvestingswet
(1-1-2024) start Holland Rijnland momenteel met een nieuwe herziening van de Huisvestingsverordening

Energietransitie
Met de lokale energiecoöperatie Energiek Leiden is in 2023 een langjarige samenwerking aangegaan. Energiek Leiden heeft zich het eerste half jaar van de nieuwe organisatie-inrichting gericht op de doelen die in het jaarplan 2023 en 2024 waren gesteld. Deze activiteiten, onder andere van de Energiefixers071, de Leidse Duurzame Huizendagen en het Warmtespreekuur, zijn volgens plan uitgevoerd. Daarnaast was ‘opbouw’ het centrale thema: Opbouw van expertise in de teams, opbouw van de organisatie, de samenwerking met de gemeente en de partners in de stad. Ook is het traject gestart waarbij diverse scenario’s voor de toekomstige samenwerking worden verkend en uitgewerkt, met een dekkingsvoorstel. De huidige dekking loopt immers maar tot 2026.