Op 18 februari 2025 heeft het college drie nieuwe subsidieregelingen Cultuur vastgesteld. Dit betreffen: de Subsidieregeling Meerjarige cultuursubsidies 2026-2028, Subsidieregeling Culturele Projecten en de Subsidieregeling Kleine projecten Cultuur en Publicaties. De drie regelingen vormen de basis van het nieuwe subsidiestelsel cultuur. Daarnaast heeft het college op 4 maart 2025 de leden benoemd van de onafhankelijke adviescommissie cultuur. De adviescommissie is een belangrijk onderdeel van het nieuwe subsidiestelsel. De commissie bestaat uit vijf leden met een brede kennis van kunst en cultuur en ervaring in de verschillende kunstdisciplines. De commissie adviseert, de besluitvorming is vervolgens aan het college. Culturele organisaties en makers in Leiden kunnen tot en met uiterlijk 30 april aanvragen voor de Meerjarige regeling en 1 oktober voor de regeling Culturele projecten. Subsidiëring vanuit het nieuwe stelsel start in 2026.
Op 4 maart 2025 is de Uitvoeringsagenda cultuur 2025-2026 door het college vastgesteld en naar de gemeenteraad gestuurd. Deze Uitvoeringsagenda cultuur 2025-2026 is een concrete aanpak, waarmee de gemeente en het culturele veld gezamenlijk uitvoering geven aan de Cultuurvisie 2020, ’de kracht van Cultuur’. In de Cultuurvisie zijn drie ambities opgenomen voor cultuur in Leiden, met hieraan gekoppeld thema’s waaraan gewerkt wordt om deze te realiseren. In de gesprekken met de cultuurpartners is een aantal aandachtspunten naar voren gekomen, waar wij gezamenlijk prioriteit aan geven. We werken onder andere samen toe naar een groot bereik, inclusief en divers aanbod, een laagdrempelige cultuureducatie en -participatie en aandacht voor makers en betaalbare accommodaties.
Het college heeft het voornemen om in juli 2025 een Kaderbesluit voor te leggen aan de gemeenteraad. Op dit moment wordt het programma van eisen opgesteld voor een moderne, multifunctionele en duurzame bibliotheek op de huidige locatie Nieuwstraat 4. De participatie is gestart: gebruikers van de bibliotheek, omwonenden en ondernemers uit de buurt zijn betrokken bij de totstandkoming van de plannen. Hun feedback zal zoveel mogelijk worden meegenomen in de plannen.
Om de financiële impact en haalbaarheid van de nieuwe muziekschool te beoordelen, is een variantenanalyse uitgevoerd. Op basis hiervan heeft het college eind vorig jaar besloten scenario 1 verder uit te werken. Dat betekent dat het programma van eisen van de nieuwe Muziekschool aan de Hazewindsteeg, zal worden verkleind en dat er geen kelder zal worden gebouwd.
In de Kaderbrief 2025-2029 stellen we voor om aanvullend budget beschikbaar te stellen voor het realiseren van de Muziekschool. Vervolgens wil het college in oktober 2025 het kaderbesluit aan de gemeenteraad voorleggen.
Op dit moment wordt samen met BplusC, de onderhuurders en de Schouwburg een programma van eisen voor de nieuwe muziekschool opgesteld. De buurt is geïnformeerd; in mei zal een klankbordgroep voor omwonenden worden opgericht.
Beleidsterrein Sport
Sportaccommodaties
In het Beleidskader Sport en Gezondheid 2019-2023 'Samen maken we de stad gezond en actief' staat dat we willen zorgen voor aantrekkelijke, duurzame en veelzijdige sportvoorzieningen. Na anderhalf jaar gebruik van deze sportaccommodaties hebben we een duidelijk beeld van de werkelijke kosten. De nieuwe sportaccommodaties zijn een succes wat betreft gebruik, maar de kosten blijken hoger dan verwacht. Het toenmalige exploitatiebudget van de 3 Octoberhal en zwembad/sporthal 5 Mei is overgezet naar Sportcomplex 1574 en Combibad/IJshal De Vliet.
In het afgelopen anderhalf jaar is gebleken dat het exploitatiebudget van onze sportaccommodaties een tekort kent van € 100.000 ten opzichte van de begroting. De nieuwe accommodaties zijn een sportief succes. Dit merken we aan de klanttevredenheid, de hoge bezoekersaantallen van de Vliet en de bezetting sportcomplex de Vliet. Er is echter wel meer personele inzet nodig dan vooraf gedacht en in de oude accommodaties begroot. Dit komt door meer zwemwater en verhuurbare ruimtes en sporthalruimte. Deze extra ruimte zorgt voor meer benodigd zwembadtoezicht, sporthalbeheer, receptiewerk, beveiliging en schoonmaak. Verder bevatten de nieuwe accommodaties meer techniek dan de oude, waardoor onderhoudskosten hoger zijn dan eerder. Tot slot heeft de gemeentelijke indexatie van baten en lasten een negatief effect op de budgetten voor exploitatie van sportaccommodaties. Baten en lasten worden niet met hetzelfde percentage geïndexeerd waardoor een negatief verschil ontstaat.
Welke projecten worden er in 2025 uitgevoerd?
Het project binnenbad-ijshal De Vliet is afgerond. Hierbij zijn een binnenzwembad en ijshal gerealiseerd. In het voorjaar 2025 wordt de openbare ruimte en de buitenvoorzieningen sportpark De Vliet opgeleverd. Een voorbeeld van een buitenvoorziening is de parkeergelegenheid.
Op sportaccommodatie Kikkerpolder I worden twee kunstgrasvelden vernieuwd. Deze velden horen bij voetbalvereniging UVS. Door de renovatie krijgen de velden een nieuwe, duurzame toplaag, zodat ze weer in goede staat zijn voor trainingen en wedstrijden.
Bij de atletiekvereniging in het Leidse Hout wordt de bovenste laag van de kunststof atletiekbaan vernieuwd. Dit zorgt ervoor dat de baan in goede conditie blijft.
Sportaccommodatieplan
Op 27 maart 2025 heeft de gemeenteraad het sportaccommodatieplan (SAP) 2025-2036 vastgesteld. Om aan het huidige tekort aan en de toekomstige vraag naar ruimte voor binnensport te voldoen, is de inzet van het SAP om in Leiden-Noord twee gymzalen te vervangen door een sporthal en in het Vondelkwartier twee gymzalen te vervangen door een sportzaal. Om de ruimte voor de buitensport beter te verdelen, zoeken we een andere mogelijkheid voor de invulling voor sportparken Boshuizerkade en Saffierstraat. De eerste concrete actie uit het SAP is de start van het onderzoek naar de haalbaarheid naar de beste locatie om een sporthal te realiseren in Leiden-Noord, waarbij we kijken naar Sportcomplex de Zijl en twee locaties op sportpark Noord.
Sport in de openbare ruimte
Binnen het Leiden Bio Science Park is een start gemaakt met een visie op sport in de openbare ruimte. Later dit jaar kunnen inwoners ook meedenken over de komst van een sportvoorziening in het Schilperoortpark. Voor drie locaties is een startopdracht geschreven en goedgekeurd, namelijk voor de Horstenbuurt, de Groenzone langs de Zijl en het Jacques Urlusplantsoen. Omdat we niet alle drie de locaties tegelijk kunnen uitvoeren, kijken we met welke locatie we het beste kunnen starten.
Onderzoek ijsbaan Stevenshof
Er is een opdracht gegeven aan het bureau Sport & Ruimte om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden voor hoe de ijsbaan Stevenshof voor meerdere functies gebruikt kan worden. Er wordt een analyse gemaakt van de huidige situatie. Vervolgens kunnen de gebruikers van de ijsbaan en de omwonenden meedenken over de mogelijkheden. Op basis daarvan worden twee scenario’s uitgewerkt, deze worden in het derde kwartaal van 2025 voorgelegd aan het college. Dan wordt het vervolg van het project bepaald. Het college informeert de raad hierover.
Nieuw beleidskader Sport, Gezondheid, Spelen & Bewegen.
Het nieuwe beleidskader is gekoppeld aan de onderwerpen gezondheid, bewegen en spelen. Zie voor meer informatie programma 9.