Een terugblik op het eerste halfjaar van 2024 laat zien dat het veiligheidsbeeld in Leiden grotendeels overeenkomt met vorig jaar. De politiecijfers tot en met de maand juni 2024 laten zien dat er sprake is van een toename van het aantal incidenten met jeugdoverlast van 15% ten opzichte van diezelde periode in 2023 (425 naar 488 registraties). Het aantal ernstigere (gewelds)misdrijven blijft over het algemeen gelijk, of neemt licht af in vergelijking met vorig jaar. Ook het aantal incidenten met personen met verward gedrag is ongeveer gelijk gebleven. Overlastmeldingen in verband met alcohol of drugsgebruik en van dak- / thuislozen is wel behoorlijk toegenomen. Respectievelijk betreft dit 61% (van 395 naar 635) en 55% (van 426 naar 662) meer incidenten. Tenslotte valt op dat het aantal diefstallen van verschillende type voertuigen en (woning)inbraken ongeveer gelijk is gebleven of daalt. Enkel het aantal bromfietsdiefstallen is verdubbeld, van 10 naar 20.
In de Eerste Voortgangsrapportage is ook stilgestaan bij de toename van het aantal demonstraties in Leiden. Deze trend is onverminderd doorgegaan. Gekeken tot en met augustus zijn er al meer demonstraties geweest dan in heel 2023. Het faciliteren en toezien op goed verloop van demonstraties is een taak die (incidenteel) een fors beslag kan leggen op beschikbare capaciteit, zowel van de ambtelijke organisatie als die van politie en handhaving.
Voor een drietal van de prioriteiten in het Integraal Veiligheidsbeleid zijn er in deze voortgangsrapportage ontwikkelingen te melden:
In de Eerste Voortgangsrapportage 2024 is ook aandacht besteed aan de subisidieaanvraag voor het programma Preventie met Gezag, waarmee de gemeente Leiden incidentele ondersteuning van € 500.000 per jaar kan inzetten in het kader van de regie op jeugd. Deze subisidie is inmiddels toegekend. Ook is er afgelopen tijd sterk geïnvesteerd in het netwerk en staat er een goede samenwerking met partners waarbinnen de aanpak loopt. De prestatie 2A3.1 (inzet stedelijke jeugdaanpak) is om die reden ook weer op groen gezet.
In september zal een tweede editie van Broodje Brandweer plaatsvinden. Dit keer opent Brandweer Leiden Zuid de deuren voor senioren. Door verschillende activiteiten zoals Broodje Brandweer en Bakkie Brandweer te organiseren zorgen de brandweer en de gemeente voor meer zichtbaarheid in de verschillende wijken van Leiden en krijgen ouderen de gelegenheid om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan over brandveilig leven. Het project ‘De Leidse Zorg Brandveilig’ wordt in het najaar van 2024 afgerond. Het thema wordt overgedragen aan de zorginstellingen die samen met de brandweer zorgdragen dat dit thema goed ingebed blijft in hun organisaties.
In het najaar zal de Cybercrime Challenge online gaan. Dit is een e-learning over online criminaliteit voor inwoners waarin zij meer leren over veelvoorkomende vormen van online criminaliteit en hun eigen kennis kunnen testen. Deze Cybercrime Challenge is toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente Leiden, maar ook voor de gemeenten in de Leidse regio. De e-learning blijft drie jaar beschikbaar en er zal (gezamenlijk met de andere gemeenten) gekeken of deze ook ingezet kan worden als onderdeel van een bijeenkomst of activiteit voor specifieke doelgroepen (ouderen, jongeren). Ook wordt er voor het MKB een speciale workshop georganiseerd over (online) veiligheid. De gemeente en het Platvorm Veilig Ondernemen Den Haag, Economie071 en het Centrummanagement trekken hierbij samen op. Daarnaast zal er een regiobrede campagne worden opgezet waar Leiden ook aan deelneemt om in de Cybersecurity Month (oktober) extra aandacht te vragen voor online veiligheid. Dit zal in de vorm van (digitale) berichtgeving via gemeentelijke communicatiekanalen plaatsvinden.