Eerste Voortgangsrapportage 2024

Stand van zaken bij Voortgangsrapportage

2024 is het tweede jaar waarin wordt gewerkt conform de prioriteitstelling in het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026. Voor een aantal prioriteiten zijn in deze voortgangsrapportage ontwikkelingen te delen. Dit zijn de regie op jeugd, veiligheidsbeleving in de openbare ruimte en preventie van gedigitaliseerde criminaliteit.

In Leiden wordt er hard gewerkt om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit terechtkomen of daarin verder afglijden. De regie op jeugd is genoemd als een prioriteit in het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026. Hierbij wordt nauwgezet samengewerkt tussen onderwijs, sociaal domein en het veiligheidsdomein. Zowel in Leiden, maar ook in andere steden, is echter merkbaar dat meer inzet op dit thema noodzakelijk is. In 2022 is het ministerie van Justitie & Veiligheid daarom gestart met het programma Preventie met Gezag. Ook de gemeente Leiden is uitgenodigd om een subsidieaanvraag in te dienen voor dit programma. Deze subsidie kan worden ingezet om goed zicht te krijgen op de specifieke problematiek en doelgroep waar een gemeente mee te maken heeft. Zo kan voortijdig en gericht worden ingegrepen met kansrijke en bewezen effectieve interventies. Ook biedt deze subsidie de mogelijkheid om nieuwe interventies te ontwikkelen. Leiden kan hierbij van 2024 tot 2027 rekenen op incidentele ondersteuning van € 500.000 per jaar.

Een belangrijk onderdeel van de aanpak gericht op de veiligheidsbeleving op straat is het het ruim vier jaar durend onderzoek onderzoek van de Leidse Stadscriminoloog. Dit is een samenwerking tussen de universiteit Leiden, gemeente Leiden en de politie. Tot op heden heeft stadscriminoloog Marianne Franken veel informatie verkregen over de beleving van veiligheid in de stad en in de eigen buurt van inwoners. Over het algemeen komen er positieve scores uit. Eind november 2023 heeft de stadscriminoloog deze uitkomsten gepresenteerd aan de stad. Voor de stadscriminoloog is het nu tijd om een volgende stap te zetten in haar onderzoek. Dit deel van haar onderzoek richt zich op specifieke situaties, momenten en plaatsen in de stad waar Leidenaren zich veilig of onveilig voelen of hebben gevoeld. Hiermee wordt er een nog completer beeld geschetst van de veiligheidsgevoelens van de inwoners van onze stad en nu wordt er dus ook breder gekeken dan alleen de eigen woonomgeving.

In 2024 wordt verder gewerkt aan het vergroten van het bewustzijn en de weerbaarheid van inwoners rondom gedigitaliseerde criminaliteit. Zo is er begin van het jaar een vernieuwde berichtenserie gepubliceerd in het Stadsnieuws over veel voorkomende vormen van digitale criminaliteit. Daarnaast heeft, in samenwerking met Economie071 en Platvorm Veilig Ondernemen Den Haag, de workshop ChatGPT en cybersecurity plaatsgevonden voor ondernemers. Ruim 60 ondernemers uit Leiden en Zoeterwoude waren hierbij aanwezig. Ook voor jongeren heeft een speciaal hackevenement plaatsgevonden. 39 jongeren uit de regio Haaglanden waren aanwezig bij de re_BOOTCMP. Leiden heeft Leidse jongeren opgeroepen om de re_bootchallenge te doen om deel te kunnen nemen aan re_BOOTCMP. Verder zal dit jaar verkend worden of er een tool of programma beschikbaar is op het gebied van digitale veiligheid die voor alle inwoners toegankelijk is. Ook zal verder gekeken worden hoe verschillende communicatiemiddelen optimaal ingezet kunnen worden om digitale veiligheid onder de aandacht te brengen bij inwoners. Verder zijn stappen gezet in het kader van het vergroten van de cyberweerbaarheid van de gemeentelijke organisatie. Er wordt gewerkt aan het verstevigen en verder inrichten van de interne crisisstructuur bij cyberincidenten, zodat de bedrijfscontinuïteit zoveel mogelijk kan worden gewaarborgd. Binnen deze structuur wordt onder meer gewerkt aan risico-inventarisatie en planvorming. Ook worden de deelnemers getraind in hun vaardigheden op het gebied van (cyber)crisismanagement.

Los van de beleidsmatige ontwikkelingen heeft Leiden ook te maken met een forse toename van het aantal demonstraties in de stad. Daar waar er in totaal in 2023 59 demonstraties waren, zijn er tot halverwege mei 2024 al 30 demonstraties geweest. De omvang, het aantal deelnemers en de intensiteit van de demonstraties neemt eveneens toe. Er worden ook meer tegendemonstraties aangemeld. Het faciliteren en verzorgen van het goede verloop van demonstraties is een taak waar steeds meer aandacht naar toe moet vanuit zowel de gemeente en politie.