Eerste Voortgangsrapportage 2025

3.3.1 Stand van zaken bij Voortgangsrapportage


Beleidsterrein Ruimte om te ondernemen


Regionale kantorenstrategie

In het eerste kwartaal is gewerkt aan de actualisatie van de regionale kantorenstrategie. Verwachting is dat deze op 2 juli 2025 ter vaststelling wordt voorgelegd in het Algemeen Bestuur van Holland Rijnland. Dat betekent dat uw raad in aanloop naar besluitvorming in dit AB invloed kan uitoefenen op deze regionale kantorenstrategie.

Ruimte voor werken in de stad

Begin 2025 is een start gemaakt met enkele acties uit de Ontwikkelagenda Ruimte voor Werk, zoals het opstellen van profielen voor de Leidse wijkwinkelcentra, een onderzoek naar een fonds voor betaalbare werkruimte en een bijdrage leveren aan de projectenpijplijn voor een ROM-B. Dit betreft voor Leiden een quick scan van De Waard. In navolging van de projectenpijplijn is Economie071 gestart met het werven van een kwartiermaker voor een Ruimtelijke Ontwikkelmaatschappij Bedrijventerreinen (ROM-B). De kwartiermaker onderzoekt in welke vorm de ROM-B het beste opgezet kan worden en welk startkapitaal er nodig is. Daarbij wordt er toegewerkt naar besluitvorming over de ROM-B in Q3/Q4 2025 in de gemeenteraden.

Economie071

De groei van de Leidse economie komt met name voort uit de groei van onze kenniseconomie. Het Leiden Bio Science Park is daarin de grote aanjager. Afgelopen jaren groeide het park met gemiddeld 1.000 banen per jaar. Kennis en innovatie zijn de drijvende krachten van een economisch weerbare stad en regio. Met de Europese wens om de autonomie te versterken, krijgt ook het belang van onze kenniseconomie een steviger fundament. Voor onze regio, waar alle sleuteltechnologieën aanwezig zijn, ligt de focus op veiligheid en gezondheid, waarbij biotech en spacetech de grote bijdragers zijn.

In Triple Helix verband werken we, onder aanvoering van de interim directeur, aan de doorontwikkeling van Economie071. Voor de organisatie is een kwartiermaker/ directeur aangetrokken die op 1 mei is gestart. Bij de doorontwikkeling van Economie071 wordt ook gekeken naar de uitbreiding van partners in de stuurgroep, zodat de specifieke opgaven en ambities aansluiten bij het gebied. We werken samen aan de versterking van de Kennis en Innovatie as en de drie kennisclusters die daar in liggen (LBSP, NL SpaceCampus en Unmanned Valley). Met de toetreding van de drie kennisclusters in de regio tot Economie071 en het agendalidmaatschap van Noordwijk ontwikkelen we economische innovatiekracht langs de kennis en innovatie as. Deze laatste is in de Regionale Investeringsagenda Holland Rijnland als RIA project 14 opgenomen.

Future of Health Congress

In het kader van het 40-jarige bestaan van het LBSP is er begin februari in Corpus een congres gehouden met de naam ‘Future of Health Congress’. Veel mensen van het park en daarbuiten kwamen bijeen. Ook het college van Leiden was aanwezig. Begin april wordt het 40-jarig bestaan feestelijk afgesloten.

Stichting LBSP

Stichting LBSP zit momenteel in een visietraject om de koers van het park te bepalen. Hierbij zijn eerdere onderzoeken meegenomen. Onderdeel van het traject is de positionering richting bedrijfsleven en andere (semi)overheden.

Gebiedsontwikkeling LBSP

Recent is voor een drietal gemeentelijke projecten op het LBSP door de gemeenteraad extra geld beschikbaar gesteld. Vanwege het spoedeisende karakter is dit voorstel gedaan middels de eerste technische wijziging. Met een collegebrief (met kenmerk Z/25/3808114) is de gemeenteraad uitvoerig geïnformeerd over de ontstane tekorten en de oorzaken daarvan.

Infrastructuur

Voor project DRORI is hard gewerkt aan fase 1B. De hartlijn (onderdeel van dit project) nabij de Hogeschool is in Q1 van 2025 gereedgekomen, net als het stuk in het Oegstgeesterdeel. De voorbereidingen voor fase 3A zijn volop in gang en er wordt naar de start van deze fase toegewerkt.

In het deelgebied Kop van Leeuwenhoek en in het Entreegebied zijn in totaal een viertal bruggen voor fietsers en/of voetgangers aangelegd om de fijnmazige structuur van fiets- en voetpaden te versterken.

Her- en bouwontwikkelingen

Voor de herontwikkeling van de locaties Archimedesweg2 / Zernikedreef 20 en voor Einsteinweg 5 worden de intentieovereenkomsten ondertekend. Voor de herontwikkeling van Pesthuislaan 8 is een TAM-IMRO plan voor besluitvorming door college en raad voorbereid.

Naast bouwontwikkelingen in het Oegstgeesterdeel vinden er momenteel ook bouwwerkzaamheden in het Leidse deel van het park plaats. De bouw van de parkeergarage van Naturalis heeft het hoogste punt bereikt en de contouren van deze openbare parkeergarage worden goed zichtbaar. In het Entreegebied is gebouw 5 uit de steigers en vindt de inpandige afbouw plaats. Ook van het nieuwe Sport- en Tentamencentrum van de universiteit is het hoogste punt het afgelopen kwartaal behaald.

MedTech Hub voor zorginnovatie op het LBSP

LUMC en Philips zijn met ondersteuning van de gemeente Leiden een MedTech Hub gestart. Gemeente Leiden heeft geïnvesteerd in een nieuw MRI-lab in het Pelikaangebouw. De nieuwe MRI scanner wordt ingezet om onderzoek te verrichten om medische beeldvorming toegankelijker te maken, zodat patiënten sneller, eenvoudiger en goedkoper gescand kunnen worden. Dit doel wordt bereikt met verschillende middelen waaronder kunstmatige intelligentie. Een ander onderdeel van de MedTech Hub is het LIGT-centrum (Leiden Image Guided Therapy). Hier worden patiënten behandeld met behulp van beeldgestuurde behandelingen, ondersteund door de meest innovatieve technieken en moderne apparatuur.

Horeca, retail en warenmarkt

Eind dit jaar loopt de Nota Retail en Warenmarkt af. Deze moet geëvalueerd worden. In 2026 loopt ook de Horecavisie af. De evaluatie van beiden beleidsstukken zal opgestart worden in 2025.

Overnachtingen en toeristische verhuur van woonruimten

De beleidsregels short stay voor de gemeente Leiden hebben ter inzage gelegen en worden na behandeling in de gemeenteraad (wensen en bedenkingen procedure) naar verwachting vastgesteld in Q2 van 2025. Deze beleidsregels zijn bedoeld om de groeiende vraag naar tijdelijke huisvesting voor internationale werknemers te reguleren, zonder dat dit ten koste gaat van de reguliere woningvoorraad en de leefbaarheid in de stad. De regels richten zich specifiek op het bieden van tijdelijke accommodatie voor zakelijke doeleinden, met duidelijke beperkingen om te voorkomen dat short stay-verhuur zich ontwikkelt tot toeristische verhuur of reguliere bewoning verdringt.

De beleidsregels leggen strikte voorwaarden op, zoals het toestaan van short stay alleen op aangewezen ‘horeca 6’-bestemmingen en enkel voor kleine huishoudens van maximaal twee personen. Zo blijft de impact op de woningmarkt beperkt en wordt de sociale cohesie in woonwijken gewaarborgd.

Beleidsterrein Marketing en promotie


Citymarketing en stimulering toeristische aantrekkelijkheid

Eind Q1/begin Q2 2025 verwachten we de uitkomst van het Rekenkameronderzoek.

Toeristenbelasting

De evaluatie toeristenbelasting is in uitvoering. De uitkomst wordt verwacht begin Q2 2025. Het tarief is mogelijk van invloed op de totale opbrengst toeristenbelasting.

Watertoerisme

De verbeteringen van de voorzieningen in de passantenhaven en het behoud van de kwaliteitsnorm ‘Blauwe vlag’ worden conform de plannen gerealiseerd.

Beleidsterrein Circulaire economie


Initiatieven en resultaten

Op het gebied van circulaire economie zijn meerdere resultaten behaald en initiatieven gestart. We hebben subsidie ontvangen van de Provincie Zuid-Holland voor de ontwikkeling van educatieve wandelroutes. De audiotour voor een circulaire wandeling door het Singelpark is gelanceerd. Ook is door de gemeente zelf een stadswandeling georganiseerd langs gemeentelijke circulaire projecten toen Gemeente Leiden meedeed aan de week van de Circulaire Economie als hub.

Op toekomstbestendig bouwen, waar circulair bouwen een onderdeel van uitmaakt, zijn twee succesvolle tenders gedaan. De gegunde partijen hebben volledig houten, energieneutrale en natuurinclusieve gebouwen ontworpen (Telderskade en Gooimeerlaan).

Er is gestart met het ontwikkelen van de campagne ter bevordering van gedragsverandering bij inwoners en ondernemers als het gaat om circulariteit. Ook is de Leidse Duurzame Zorgtafel succesvol gestart, ruim 30 deelnemers werken samen aan een duurzamere zorgsector door middel van 5 werkgroepen.

Tenslotte zijn zowel de evaluatie gemeentelijk circulair sloopbeleid, als de evaluatie Leidse Ladder afgerond. Per januari is er een nieuwe versie van de Leidse Ladder, waarin een hoger minimumpuntenaantal van kracht is.

Beleidsterrein Vitale binnenstad en Kennisstad


Leiden Healthy Society Center

Er hebben verschillende kenniscafé's plaatsgevonden, interactieve bijeenkomsten over specifieke onderwerpen rondom gezondheid en welzijn in Leiden. In januari 2025 werd er een Kenniscafé georganiseerd bij het Academiegebouw over zorgtechnologie. In maart 2025 vond er een Kenniscafé plaats op de Hogeschool, waarbij het thema ‘in gesprek met de wijk #HoeDan?’ centraal stond. Tijdens de kenniscafé's delen we kennis en ervaring met elkaar, leren wie zich in de stad met deze onderwerpen bezighoudt, en stimuleren zo samenwerkingen.

Studentenwelzijn

In januari is er een campagne gestart (“Hoe houd jij alle ballen in de lucht?) rond prestatiedruk  en mentale gezondheid onder studenten: https://sleutelstad.nl/2025/02/06/campagne-rond-prestatiedruk-en-mentale-gezondheid-studenten/

Leiden Biodiversity Network

Vanuit het Leiden Biodiversity Network is alles in de steigers gezet voor de Expeditie Stadsnatuur (een BioBlitz), deze heeft plaatsgevonden van 25 april tot en met 31 mei. Bewoners en wetenschappers tellen binnen de tijdspanne hoeveel soorten planten, dieren en schimmels er leven in Leiden. Alle tellingen tussen 25 en 28 april tellen ook mee voor de City Nature Challenge, een internationale wedstrijd waar 700 steden wereldwijd aan deelnemen.

Leren met de stad

In februari 2025 is voor de tweede keer de reizende tentoonstelling ‘Presenteren met de Stad on Tour’ gestart. Studenten van het hbo, mbo en wo tonen hun onderzoek, projecten en creatieve oplossingen voor de stad, met zelfontworpen tentoonstellingsblokken. In maart stond deze tentoonstelling op het Stadhuis en in april op het Stadskantoor.

Positie en de zichtbaarheid van Leiden als kennis- en onderwijsstad

Leiden draagt dit jaar de titel Nationale Onderwijsstad 2025. Op 9 januari vond de feestelijke aftrap plaats via een live-stream, zodat deze aftrap overal in de stad te beleven was. Het hele jaar vindt er mooie programmering plaats met drie bedoelingen: samenwerking tussen partners verbeteren, gebruikmaken van de rijke leeromgeving van Leiden en de leraar in het zonnetje zetten.

Op 10 maart ging de estafettestaking in Leiden van start. Naast medewerkers van de Universiteit Leiden, deden ook medewerkers van de Hogeschool Leiden, mboRijnland en de gemeente mee aan de staking. Zo vonden er ook zogenoemde ‘Teach-outs’ plaats op verschillende plekken in de stad, zoals op de Universiteit en in de Stadsfoyer van het gemeentehuis.