Tweede Voortgangsrapportage 2024

Stand van zaken bij Voortgangsrapportage

Jeugdteams Leidse regio

• Op dit moment hebben alle huisartspraktijken in Leiden een praktijkondersteuner huisarts – jeugd (POH-J) vanuit het jeugdteam. Dit versterkt de verbinding tussen huisartsen en het jeugdteam en draagt bij aan een bredere beoordeling over wat passende hulp is. Ook kunnen milde zorgen direct opgepakt worden door de POH-J. Dit is bereikt en wordt regelmatig geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd. De eerste berichten over deze samenwerking zijn positief vanuit zowel de huisartsen als het jeugdteam.
• Alle scholen in Leiden hebben op dit moment een vast contactpersoon vanuit het jeugdteam. Op deze manier weten scholen bij wie ze terecht kunnen om leerlingen te bespreken die mogelijk hulp nodig hebben. Het doel is om vroegtijdig hulp te bieden waar nodig, om erger te voorkomen. De samenwerking dient verder vorm gegeven te worden in de loop van 2024. Dit gebeurt via het integraal arrangeren, een samenwerkingsmethode tussen onderwijs en jeugdteam. Zo willen we een integraal beeld vormen van de leefwereld van een kind en gezamenlijk kijken welk aanbod aan onderwijsondersteuning, zorg of jeugdhulp nodig is. Met name de afbakening tussen onderwijsondersteuning en jeugdhulp vereist nog aandacht, ofwel, wanneer is het aan onderwijs om ondersteuning te bieden en wanneer aan het jeugdteam. Hier wordt op dit moment hard aan gewerkt.
• Ook is het jeugdteam bezig om meer samen te werken bij de zogenoemde veiligheidszaken. Er zijn structurele casuïstiek overleggen waar medewerkers van Veilig Thuis en de Jeugdbescherming (GI) bij aansluiten. Op deze manier maakt het jeugdteam gebruik van de expertise van deze ketenpartners en kan er vroegtijdig bijgestuurd worden om erger te voorkomen. Hiermee zet het jeugdteam ook al stappen richting de realisatie van het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming.
• Bovenstaande punten geven aan wat is bereikt dit jaar en wat doorontwikkeld dient te worden. Om goed zicht te krijgen op alle facetten van het functioneren van het jeugdteam wordt er op dit moment een tussenevaluatie uitgevoerd. Er wordt o.a. gekeken naar de voortgang van de opdracht en de daarbij horende doelen vanuit de gemeente aan het jeugdteam. Eind 2024 zal dit afgerond zijn en volgen er aanbevelingen voor een doorontwikkeling.
• Stichting Jeugdteams Leidse Regio hebben gewerkt aan het verbeteren van de triage en hebben hiervoor een apart team gevormd, team Bureau en Triage (BenT). Dit team kan met een adequate triage terugverwijzen naar het voorliggend veld.
• Er zijn twee sociaal makelaars binnen Stichting Jeugdteams Leidse Regio die proactief verbindingen aan gaan met het voorliggend veld en de sociale basis, de samenwerkingen zullen verder geformaliseerd worden in de loop van 2024.
• De sociaal makelaars lopen een periode van een half jaar mee met de BenT om te onderzoeken welke aanmeldingen binnenkomen en hoe die vanuit het gedachtengoed van normaliseren al meer gestuurd kan worden op de verbinding met het voorliggend veld en eigen netwerk van een gezin. De kennis van het voorliggend veld dragen zij ook over op de collega’s van de BenT. Dit zal in de loop van 2024 verder geëvalueerd worden.

Specialistische jeugdhulp

• Eind 2024 worden de uitkomsten van de bestuurlijke Taskforce verwacht en met de bestuurders besproken: welke fundamentele keuzes zijn noodzakelijk om meer sturing te kunnen geven aan het bereiken van de doelen en resultaten van de gemeenschappelijke opdracht in de gespecialiseerde jeugdhulp. Ook zal in het najaar van 2024 een regionale klankbordbijeenkomst voor raadsleden plaatsvinden.
• De fundamentele keuzes die voortkomen uit de bestuurlijke Taskforce moeten gaan bijdragen aan een toekomstbestendig en betaalbaar stelsel, met behoud van de kwaliteit van regionale jeugdhulp in Holland Rijnland.
• Vanuit de bestuurlijke Taskforce volgt een implementatieagenda voor de periode tot en met 2026. Belangrijk onderdeel van deze agenda is de voorbereiding en uitvoering van de contractering gespecialiseerde jeugdhulp per 1 januari 2026. De huidige contracten verlopen op deze datum.

Onderwijs en jeugdhulp

• In januari 2024 is de procesregisseur onderwijszorgcontinuüm gestart: hij brengt namens het onderwijs en gemeenten in Holland Rijnland alle onderwijs-zorgarrangementen (OZA's) en zorg-onderwijsarrangementen (ZOA's) in beeld, bekijkt waar de lacunes in dit dekkend aanbod liggen en helpt met het ontwikkelen van nieuwe voorzieningen waarbij onderwijs en jeugdhulp intensief samenwerken. Zo heeft hij in een fasenmodel onderwijs zorgcontinuüm helder gemaakt welke stappen er tussen ‘100% onderwijs’ en ‘100% zorg’ mogelijk zijn en wie daarin welke taken en verantwoordelijkheden heeft. Dit helpt het onderwijs en de jeugdhulp in hun overleggen rondom concrete casuïstiek. Ook is een format Plan van Aanpak OZA gemaakt. Nieuwe en bestaande OZA’s worden gevraagd dit plan in te vullen, zodat OZA’s in de regio op een uniforme manier gemonitord worden, doelstellingen moeten aanleveren en meer.
• Er is in februari 2024 door de landelijke onderzoekers van Zorg in Onderwijstijd een rapport verschenen over Jeugdhulp op School in Holland Rijnland: de specialistische jeugdhulp die op de gespecialiseerd onderwijs scholen in de regio op basis van fte bekostiging (i.p.v. individuele indicaties) georganiseerd is. De ruimte die school en aanbieder gekregen hebben om de beschikbare uren in te zetten zoals in hun ogen wenselijk is geeft goede resultaten: op alle scholen wordt sneller dan voorheen ingegrepen, wat eraan bijdraagt dat situaties minder vaak escaleren. Als regio zijn we een van de landelijke voorlopers in deze ontwikkeling van Zorg in onderwijstijd.

Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028

• Het plan van aanpak Hervormingagenda is in ontwikkeling en zal eind 2024 af zijn. Vooruitlopend op het plan van aanpak worden acties ingezet ter voorbereiding op de uitvoering van het plan van aanpak in de periode 2024-2028.

Spelen

• Voor het realiseren van een nieuwe speelplek aan het Trekvaartplein hebben omwonenden in september hun voorkeur voor de nieuwe speelplek kunnen uitspreken. De planning is erop gericht om de speelplek nog voor het einde van 2024 aan te leggen.

Onderwijs

• De inzet van brugfunctionarissen in Leiden wordt op basis van de landelijke én de lokale subsidieregelingen vanaf september 2024 uitgebreid van 6 naar 15 basisscholen.
• Het Regionaal Bureau Leerrecht (RBL) dringt er bij scholen op aan om goed te melden. Door de hoge meldingsbereidheid van scholen neemt het relatief verzuim niet af. De melding van de school is de start voor het gesprek met ouders, kinderen, jongeren en het onderwijs over de reden van verzuim. De toename van het aantal thuiszitters (verzuimers met schoolinschrijving) heeft onze aandacht. We blijven inzetten op preventie (hulp op school): We bespreken met de samenwerkingsverbanden en de scholen, collectieve, passende vormen van ondersteuning, om uitval te voorkomen.
• De capaciteit voor nieuwkomersonderwijs is vergroot. Het gaat hier zowel om extra taalklassen (primair onderwijs) naar aanleiding van de opening van het AZC als om uitbreiding van de ISK (voortgezet onderwijs). De ISK heeft haar capaciteit begin 2024 verder uitgebreid, waardoor de wachtlijst van eind 2023 is opgelost. Daarmee wordt absoluut verzuim voorkomen en vinden meer absoluut verzuimers de weg naar het onderwijs. Met regiogemeenten en schoolbesturen hebben we in 2024 verder ingezet op het verbeteren van de samenwerking rondom nieuwkomers in het primair onderwijs. Eind 2024 zullen deze afspraken ook in een concenant worden vastgelegd.

Onderwijshuisvesting

• De ontwikkeling van het beleidsrijke Integraal Huisvestingsplan ligt op schema. In november zal het IHP door het college voor inspraak worden vastgesteld.
• Om het Kindcentrum ‘Stevenshof’ te realiseren is een investering van 1,98 miljoen bij de Kaderbrief 2024-2028 toegekend. Deze budgetneutrale investering van 500 m2 is bestemd voor kinderopvang. In januari 2024 is er door de basisscholen obs De Stevenshof en De Wereldwijzer een visie ‘Kindcentrum Stevenshof’ opgesteld. Op grond van deze visie en de doelen uit het onderwijskansenbeleid ‘Een vliegende start’ is er in 2024 een selectieprocedure doorlopen waaruit Floreokids is geselecteerd.