Tweede Voortgangsrapportage 2024

Omgevingskwaliteit

Programmanummer

 

5

Commissie

 

Leefbaarheid en Bereikbaarheid

Portefeuille(s)

 

Klimaat, Mobiliteit & Financiën
Energie, Werk, Inkomen & Cultuur
Bestuur, Veiligheid, Handhaving & Regio
Wonen, Bouwen & Welzijn

De missie van het programma Omgevingskwaliteit luidt:
De gemeente Leiden staat voor een stad met een openbare ruimte die schoon, heel en veilig is, waar mensen graag vertoeven en die uitnodigt tot verantwoordelijk gedrag. Zij doet dit samen met alle gebruikers. Om de stad leefbaar en aantrekkelijk te houden moet Leiden zich aanpassen om de gevolgen van klimaatverandering aan te kunnen en de biodiversiteit te vergroten.

Stand van zaken bij Voortgangsrapportage

  • Het afgelopen kwartaal heeft een inventarisatie plaatsgevonden naar potentiële locaties voor het planten van bomen in Leiden Noord. De buurten Groenoord, Noorderkwartier en De Kooi zijn geïnventariseerd samen met Bomenbond. Het ontwikkelen van het plan voor de extra bomen uit het bomenfonds is afhankelijk van budget wat vrij kan vallen naar de reserve Bomenfonds. In tegenstelling tot eerdere jaren lijkt het budget dit jaar beperkend voor het aantal bomen wat we hier kunnen realiseren. Leiden Noord kent meer kansen voor bomen dan in de Binnenstad is en wordt gerealiseerd. Als de belemmeringen voor wat betreft kabels en leidingen, verkeersveiligheid e.d. meevallen kunnen in het plantseizoen 2024/2025 bomen worden geplant.
  • In Polderpark Cronesteyn zijn de afgelopen twee jaar diverse maatregelen om de biodiversiteit te versterken conform het beheerplan uitgevoerd. Zo kwamen het weidevogelgebied, de paddenpoel en de natuurvriendelijke oevers in de oostelijke graslanden al eerder gereed en zijn de afgelopen periode de extra bomen in de buitenrand en de bijenbiotoop in het reigersbos gerealiseerd. In samenwerking met Stedelijk beheer is het maaibeheer van de moerastuin verbeterd en heeft dat al een bijzonder positief effect op de flora en fauna op deze bijzondere plek. Er wordt nu gewerkt aan het opstellen van een ecologische werkomschrijving waarin het onderhoud van de moerastuin en de paddenpoel voor de komende jaren wordt geregeld.
  • Komende winter gaan we aan de slag met het omvormen van houtkades en houtsingels, de vergunning daarvoor is aangevraagd en verleend.
  • Dit jaar staat het Hooghkamerpark in de planning voor renovatie, waarbij de nadruk ligt op voorbereiding en participatie. De voorbereiding voor het groot onderhoud is gestart, ook de participatie met de omgeving wordt momenteel voorbereid.
  • Er zijn verschillende maatregelen uitgevoerd voor het versterken van de zeven leefgebieden, waaronder een natuurvriendelijke oever langs het Zwarte Pad en het aanplanten van struiken, onder andere in de ecologische verbinding/ groene spaak Gooimeerlaan – Singelpark.
  • Om bewoners meer te betrekken bij biodiversiteit en klimaatadaptatie in hun eigen buurt hebben we Keet ontwikkeld, een mobiele tentoonstelling die vanaf augustus steeds in een andere wijk kan worden neergezet. Het zien, horen en beleven van biodiversiteit werkt altijd het beste. Bij Keet kun je tips krijgen wat je kunt doen om Leiden lekker koel te houden, leren over het watersysteem en over Leidse planten en dieren.
  • In 2024 is met een prijsvraag een ontwerpopgave voor de invulling van de Tweede groene ring uitgezet. Bij de beoordeling van de prijsvraag is een relevante rol voor het stadsteam weggelegd. Belangrijk bij alle stappen om te komen tot een invulling van de Tweede groene ring is het betrekken van bewoners, ondernemers, organisaties en omringende gemeenten. Communicatie en participatie zijn een belangrijk onderdeel van deze procesaanpak.
  • De voortgang van de duurzame wijkvernieuwingen verloopt voorspoedig. In de loop van 2024 is een groot aantal projecten in uitvoering. Onderstaand een overzicht per project.

Project

Start

Gereed

Noorderkwartier Oost fase 1

 

afgerond

Noorderkwartier Oost fase 2:

1e kwartaal 2024

4e kwartaal 2024

Gasthuiswijk - Haagweg-Zuid fase 1

 

afgerond

Gasthuiswijk - Haagweg-Zuid fase 2

1e kwartaal 2025

1e kwartaal 2027

Gasthuiswijk - Haagweg-Zuid fase 3

1e kwartaal 2026

2e kwartaal 2027

Gasthuiswijk - Haagweg-Zuid fase 4

4e kwartaal 2025

2e kwartaal 2027

Professorenwijk - Oost fase 1

 

afgerond

Professorenwijk - Oost fase 2

in uitvoering

4e kwartaal 2025

Vogelwijk

in uitvoering

4e kwartaal 2024

Raadsherenbuurt

4e kwartaal 2024

4e kwartaal 2026

Hoge Mors fase 1

in uitvoering

1e kwartaal 2025

Hoge Mors fase 2

1e kwartaal 2025

4e kwartaal 2028

Hart van Meerburg

1e kwartaal 2026

2e kwartaal 2028

Boshuizen

3e kwartaal 2028

4e kwartaal 2032

Forrtuinwijk - noord

3e kwartaal 2026

4e kwartaal 2030

Fortuinwijk - zuid

3e kwartaal 2027

4e kwartaal 2031

  • Voor Boshuizen, Fortuinwijk Noord en Fortuinwijk-Zuid wordt in september 2024 een overkoepelend kaderbesluit ter besluitvorming aan de raad aangeboden. In het 1e kwartaal van 2025 wordt het uitvoeringsbesluit van Meerburg ter besluitvorming aangeboden.
  • Doordat er een achterstand in het verbeteren van het bomenbestand is, moeten nu meer kwarrende bomen vervangen worden. Hierdoor verbetert de kwaliteit van het bomenbestand maar zijn aanvullende middelen nodig. Hiervoor is budgetneutraal aanvullend krediet aangevraagd bij de 2e voortgangsrapportage. Sinus maaien wordt niet meer gedaan (naar aanleiding van de aangenomen motie VVD over ecologisch groenbeheer), Dit is vervangen door mozaïek beheer. De ecologische kwaliteit blijft daarmee gehandhaafd op hetzelfde niveau als met sinus maaien. Hoewel het totale volume wat afneemt, komt de Japanse duizendknoop op steeds meer locaties in Leiden voor. We gaan deze daarom extra bestrijden.