Eerste Voortgangsrapportage 2025

Beleidsterrein 6A Ruimtelijke planvorming en plantoetsing

Doel

Prestatie

6A1 Toedelen van ruimte

6A1.1 Opstellen kaderstellende visies voor de ruimtelijke ontwikkeling van regio, stad en stadsgebieden

6A1.2 Stimuleren ruimtelijke initiatieven en ruimtelijke kwaliteit

6A1.3 Opstellen en actualiseren ruimtelijk instrumentarium

6A1.4 Implementatie Omgevingswet

6A2 Ruimtelijke kwaliteit van de bebouwde ruimte

6A2.1 Behandelen verzoeken van omgevingsvergunningen

6A2.2 Het voeren van vooroverleg

6A3 Veilig bouwen en veilig gebruiken van bebouwde ruimte

6A3.1 Toezicht en handhaving op veilig bouwen en gebruiken

Toelichting doelenboom Beleidsterrein 6A Ruimtelijke planvorming en plantoetsing


6A1.4 Implementatie Omgevingswet

Inhoudelijk staat deze prestatie op groen. De transitie die volgt op de implementatie van de Omgevingswet is in volle gang. De omgevingsvisie, het omgevingsplan en omgevingsprogramma's worden in het DSO opgebouwd naar 2032 toe. De andere manier van werken en het anders beleid maken is in ontwikkeling.

Financieel staat deze prestatie op oranje. Voor de projecten en activiteiten in de transitiefase zijn in 2022 incidentele en structurele middelen beschikbaar gesteld via de derde tranche Omgevingswet gelden. Voor 2026 is een taakstelling opgenomen op de structurele middelen. Na evaluatie van de impactanalyse die ten grondslag ligt aan de derde tranche Omgevingswet blijkt deze taakstelling beperkt gerealiseerd te worden. De reden hiervoor ligt in meerdere keren verschuiven van de invoeringsdatum van de nieuwe wet en de complexiteit en omvang van de totale transitiefase. In de Kaderbrief 2025-2029 stellen we daarom voor om de taakstelling vanaf 2029 volledig in te vullen.

Beleidsterrein 6B Gemeentelijke gronden en gebouwen

Doel

Prestatie

6B1 Optimale exploitatie van gemeentelijk vastgoed

6B1.1 Voeren van een erfpachtbedrijf

6B1.2 Opstellen MPG en Vermogensbeheer grondexploitaties

6B1.3 Exploiteren van gemeentelijke gebouwen

Toelichting doelenboom Beleidsterrein 6B Gemeentelijk vastgoed


6B1.3 Exploiteren van gemeentelijke gebouwen

Exploiteren van gemeentelijke gebouwen betekent (ook) toekomstbestendige duurzame gebouwen. De raadscommissie SO is onlangs geïnformeerd over de stand van zaken van de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed (zie ook de brief met kenmerk Z/25/3810731). Daarin is aangegeven dat verduurzaming van de kernportefeuille in 2030 met de huidige financiële middelen en uitvoeringskracht niet haalbaar is. In de tweede helft van 2025 gaan we een vervolgaanpak voor de routekaart uitwerken. Hierbij is de uitdaging een gezonde balans te vinden tussen ambitie en realisme, ook gezien het feit dat het jaar 2026 een financieel onzeker jaar zal zijn voor gemeenten. Rond de jaarwisseling willen we de raad een aantal scenario’s aanbieden voor een vervolgaanpak van de verduurzamingsopgave. Deze scenario’s kunnen dan betrokken worden bij de Kaderbrief 2026 en het coalitieakkoord 2026-2029.

Beleidsterrein 6C Wonen

Doel

Prestatie

6C1 Hogere kwaliteit en toename van de woningvoorraad

6C1.1 Implementatie Woonvisie Leiden 2020-2030 en uitvoeringsagenda wonen

6C1.2 Uitvoering prestatieafspraken 2020-2025

6C1.3 Regionale woonagenda en woonruimteverdeling

6C1.4 (Laten) uitvoeren van woningbouwprojecten (inclusief studentenhuisvesting)

6C2 Opheffen illegale huisvesting

6C2.1 Toezien en handhaven op onrechtmatige bewoning

Toelichting doelenboom Beleidsterrein 6C Wonen


6C1.3 Regionale woonvisie en woonruimteverdeling

Onder deze prestatie vallen verschillende onderwerpen. Het onderwerp Uitvoering Beleid Woonwagens krijgt een oranje stoplicht.

Uitvoering Beleid Woonwagens

Naast de herinrichting van de Trien Semlerstraat is Leiden bezig met een onderzoek naar de uitbreiding met twee (koop)standplaatsen op Trekvaartplein. Vanuit de Regionale Woonagenda heeft de Leidse regio de opdra-cht om 12 standplaatsen te realiseren. Tot dusver is er in de Leidse regio nog geen overeenstemming wat zou moeten optellen tot 12 standplaatsen. Dit overleg loopt nog.

6C1.4 (Laten) uitvoeren van projecten (inclusief studentenhuisvesting)


Projecten met groen stoplicht:

  • Lammenschansdriehoek (vh Lammenschanspark)

  • Entreegebied LBSP

  • Energiepark

  • Werninkterrein

  • Groenoord fase 2

Projecten met oranje stoplicht:

Stationsgebied

Binnen het stationsgebied vallen verschillende projecten. Het project Morspoortterrein krijgt een rood stoplicht, de andere projecten krijgen een oranje stoplicht.

Project Lorentz fase 2

De ontwikkelaar heeft door onzekere marktomstandigheden het verzoek gedaan de grond later te mogen afnemen. Er is nog geen datum start bouw, maar de bouw van Lorentz fase 2 zal niet eerder starten dan Q3- 2025 en circa 3 jaar later in 2028 gereedkomen.

Project De Geus

De bouw is door technische problemen vertraagd, de oplevering vindt naar verwachting plaats in 2027 of 2028.

Project Morspoortterrein

Door financiële tegenvallers ten aanzien van de opbrengsten en de kosten (met name bouwrijp maken) zal een herziening van de grondexploitatie plaatsvinden die in Q2 2025 ter besluitvorming wordt voorgelegd. De start van de eerste bouwdelen vertraagt met circa 1,5 jaar. Door deze vertraging zal ook de realisatie van de openbare parkeergarage en M2 en M3 met 1,5 jaar vertragen.

Project Morssingelblok

De haalbaarheid van deze ontwikkeling wordt onderzocht. Er is een vertraging ontstaan door een rechtszaak van een marktpartij tegen de voorgenomen gronduitgifte aan de eigenaar van de Stationspleinflat. De sloopwerkzaamheden zijn gepland voor eind 2027 en 2028. De start van de realisatie van de woningen in 2029.

De Zwijger

Begin 2025 is met de woningcorporaties Ons Doel en De Sleutels en met Heijmans gewerkt aan de verdere uitwerking van de gebiedsontwikkeling. Onderdeel daarvan is het onderzoeken en bepalen van de rolverdeling en verantwoordelijkheden tussen partijen, welke worden vastgelegd in nog te sluiten vervolgovereenkomsten. De uitwerking van de plannen kost meer tijd dan verwacht. De complexiteit aan de noordzijde van het projectgebied is groter door de gewijzigde marktomstandigheden en de raakvlakken tussen de gebiedsontwikkeling en de infrastructuur. Dit vraagt om meer afstemming.

Naar verwachting zal voor de zomer van 2025 eerst de vervolgovereenkomst worden gesloten met Ons Doel en in de tweede helft van 2025 met De Sleutels en Heijmans. Het eerste bouwplan betreft "Touw" van Ons Doel. De eerste funderingswerkzaamheden zullen naar verwachting starten in december 2025. Dit is van belang voor het tijdig halen van de deadline die is gekoppeld aan de verkregen WBI-subsidie.

Westerpoort

De gebiedsvisie wordt naar verwachting niet voor de zomer, maar in september van dit jaar aan de gemeenteraad aangeboden voor besluitvorming.

Vondelkwartier

Het bestemmingsplan voor de Motorhuislocatie is in 2024 vastgesteld door de gemeenteraad. Eind december 2024 is beroep ingesteld tegen het vaststellingsbesluit waardoor het project circa 1,5 jaar zal vertragen. Hierover wordt in 2025 meer duidelijk.

LEAD

Dit project heeft vertraging opgelopen. Het Monuta-gebouw is gesloopt, maar het verleggen van kabels en leidingen en de bouw van een nieuwe telecomvoorziening is niet volgens planning gestart. De verwachte vertraging bedraagt circa drie maanden, dit geldt ook voor de opleverdatum.

De belangrijkste oorzaken voor de vertraging zijn de ingewikkelde oplossingen die nodig zijn om het KPN netwerk voldoende te waarborgen en moeite om de financiering van het project rond te krijgen. De gemeentelijke invloed daarop is zeer beperkt, er zijn geen mogelijkheden voor de gemeente om de vertraging te verminderen.

Telderskade e.o.

Ten aanzien van Huis van de Buurt is, door uitloop van de werkzaamheden, de afronding in het eerste kwartaal van 2026 gepland. Ten aanzien van centrumgebied is besluitvorming naar verwachting eind 2025 vanwege de benodigde voorbereidingstijd.

Plesmanlaan 100 / Jacobs

Het bestemmingsplan voor dit transformatieproject met 420 woningen en commerciële voorzieningen is op 1 februari 2024 door de gemeenteraad vastgesteld. Er is door één appellant beroep ingesteld tegen het vastgestelde bestemmingsplan. In april 2024 heeft de gemeente het beroepschrift ontvangen, het verweer is voorbereid door de gemeente en ook is aanvullend onderzoek verricht. Doordat het bestemmingsplan is gecoördineerd met de verleende omgevingsvergunning, is er ook beroep ingesteld tegen de omgevingsvergunning. Naar verwachting vindt de zitting van de Raad van State medio 2025 plaats. De eigenaar/ontwikkelaar heeft aangegeven na een positief besluit van de Raad van State zo snel mogelijk met de sloop- en bouwwerkzaamheden te willen starten.

Meerburg

De Sleutels heeft op korte termijn geen financiële middelen beschikbaar voor de verdere planontwikkeling en uitvoering. De Sleutels hoopt met Portaal in de loop van 2025 afspraken te maken over een ruil en of verkoop van woningen. Hierdoor zou De Sleutels alsnog voldoende middelen beschikbaar hebben om een gedeelte van het plan uit te voeren en neemt Portaal het overige gedeelte van het plan over van De Sleutels en voert het uit. Totdat de corporaties deze afspraken gemaakt hebben staat het project on hold, waaronder ook de voorbereiding van de planologische procedure.

Beleidsterrein 6D Energietransitie

6D1 Klimaatneutrale gebouwde omgeving in 2050

6D1.1 Energiebesparing

6D1.2 Opwek duurzame energie

6D1.3 Warmtetransitie

Toelichting doelenboom Beleidsterrein 6D Energietransitie


6D1.3 Warmtetransitie

De gemeente maakt werk van de warmtetransitie. In Leiden Zuidwest werken we aan een aanbesteding voor een warmtenet, dat mogelijk wordt aangelegd in combinatie met de duurzame wijkvernieuwing om kosten en overlast te beperken. Daarnaast zien we een groei van het aantal initiatieven in de stad die zich bezig houden met de transitie. Dit gaat vaak samen met een verdere professionalisering van deze initiatieven. Bovendien heeft het college eind vorig jaar de Uitgangspunten gebiedsgerichte warmtetransitie (UGW) afgerond na een intensief participatietraject met lokale bewonersinitiatieven, woningcorporaties en Liander. Met dit kader kan het college de uitvoering verder vormgeven.

En toch zien we ook dat het nog niet hard genoeg gaat. Dat komt onder andere door het feit dat er nog geen zekerheid is over belangrijke wetgeving, zoals de nieuwe Wet collectieve warmte (Wcw). Bij de Wcw wordt een publiek meerderheidsbelang voor warmtenetten geïntroduceerd. De gemeente zet belangrijke stappen om de publieke realisatiekracht te vergroten door het oprichten van een (regionaal) publiek integraal warmtebedrijf of (R)PIW. Naast de onzekerheid over de Wcw blijft de gemeente afhankelijk van andere partijen als Warmtelinq om grotere infrastructuren richting de stad en regio aan te leggen. Vertragingen in de aanleg bij dit grote project hebben nog geen direct effect, maar zorgen wel voor onzekerheid.