Programmanummer | 3 | |
Commissie | Werk en Middelen | |
Portefeuille(s) | Economie, Kennis, Sport & Gezondheid Energie, Werk, Inkomen & Cultuur |
De missie van het programma Economie luidt: |
Programma Economie omvat dertien verschillende prestaties. De prestaties zijn volop in uitvoering en krijgen allemaal een groen stoplicht.
De volgende onderwerpen zijn goed om te vermelden:
Ontwikkelagenda Ruimte voor Werk
De ontwikkelagenda Ruimte voor Werk die samen met ondernemers in de stad is opgesteld, is aan de gemeenteraad aangeboden voor wensen en bedenkingen en vastgesteld door het college. Met de ontwikkelagenda Ruimte voor werk gaat het college over tot actie om het behoud van werklocaties in de stad te realiseren.
Bedrijventerreinenstrategie
Ook is de regionale bedrijventerreinenstrategie van de 071-gemeenten geactualiseerd en geëvalueerd. We hebben in de regio nieuwe afspraken gemaakt over het compenseren van bedrijventerreinen bij transformatie. We sluiten ons aan bij de compensatieregels van Provincie Zuid-Holland. Ook verlengen we de looptijd van de strategie naar 2040 en zetten we tot die tijd in op regionale groei. Dat betekent dat we ons als regio inzetten om de bestaande bedrijventerreinen te verdichten en te herontwikkelen en dat we enkele zachte planlocaties om gaan zetten naar nieuwe bedrijventerreinen.
Regionale kantorenvisie
De provincie Zuid-Holland heeft de regio Holland Rijnland gevraagd om de regionale kantorenstrategie Holland Rijnland 2019-2024 te actualiseren aan de hand van de bijgestelde provinciale behoefteraming die door GS is vastgesteld. Voor het einde van het jaar verwacht de provincie een ambtelijk concept van de strategie. Medio 2025 verwacht de provincie dat een bestuurlijk geaccordeerde regionale kantorenstrategie Holland Rijnland 2024-2030 aan GS wordt aangeboden.
Markten
We stellen in juli een nieuw inrichtingsplan en tekeningen vast voor de zaterdagmarkt. Hier hebben we samen met de brandweer, de ondernemers en de marktcommissie hard aan gewerkt. Het inrichtingsplan zal de basis vormen voor een herindeling van de zaterdagmarkt, om deze veiliger en beter toegankelijk te maken. We verwachten de herindeling na de zomer te bewerkstelligen.
Economie071
De evaluatie van Economie071 loopt en voor de regio Holland Rijnland is de Regionale Investeringsagenda vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraden.
Leiden Bio Science Park
Het onderzoek van Decisio laat zien dat het Leiden Bio Science park van groot belang is en blijft voor Leiden en de Leidse economie. Met onze stadspartners en regiogemeenten werken we aan het versterken van het vestigingsklimaat voor Leiden en de regio.
Binnenstad
In 2024 hebben we de eerste stappen gezet om een toekomstperspectief voor de binnenstad op te stellen door middel van een evaluatie van de geldende structuurvisie en een analyse van alle beleidsambities voor de binnenstad.
Circulaire economie
Ook in 2024 werkt de gemeente Leiden voortvarend aan het bereiken van doelen voor Circulaire Economie. Zo faciliteert de gemeente activiteiten die bijdragen aan de circulaire economie. Denk hierbij aan de subsidieregeling Herwaarderen voor bewoners en ondernemers die start in het najaar van 2024 en het succesvolle KOPlopers project. In samenwerking met de medische sector hebben we een verkenning gedaan en is Leidse Duurzame Zorg tafel opgericht. Hierin gaan sleutelfiguren aansluiten en faciliteert de gemeente concrete vraagstukken/projecten die door de medische sector worden opgepakt. Leiden versterkt daarnaast circulariteit concreet in bouwprojecten. Zo is het ‘Leidse Ladder’ beleid vastgesteld in februari. Ook ondertekende de gemeente in mei het manifest Het Nieuwe Normaal voor circulaire bouw. Het Circulaire Openbare Ruimte Congres is dit jaar door Leiden medegeorganiseerd en gehost. Dit was een groot succes met een glansrol voor Leiden en onze circulaire successen. Tot slot werkt Leiden zeer intensief samen met andere koplopers circulaire economie en de VNG. Leiden oefent duidelijk invloed uit op bijvoorbeeld het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE).