Tweede Voortgangsrapportage 2024

Cultuur, sport en recreatie

Programmanummer

 

8

Commissie

 

Onderwijs en Samenleving,

Werk en Middelen

Stedelijke Ontwikkeling

Portefeuille(s)

 

Energie, Werk en Inkomen en Cultuur

Economie, Kennis, Sport en Gezondheid

Bestuur, Veiligheid en Handhaving

Klimaat, Mobiliteit en Financiën

De missie van het programma Cultuur, sport en recreatie luidt:
C
ultuur, cultuurhistorie, sport, recreatie en evenementen vormen een belangrijk deel van het stadsklimaat, dragen bij aan de ontwikkeling van alle Leidenaren en maken deelname aan het maatschappelijke leven voor iedereen toegankelijk. Dat is van grote waarde voor de versterking van de aantrekkelijkheid van de stad voor bewoners en bezoekers. In de gezonde stad hebben mensen de ruimte om te sporten en te bewegen.

Stand van zaken bij Voortgangsrapportage

Beleidsterrein Cultuur

Subsidiestelsel Cultuur
In juni 2024 is het participatietraject over het subsidiestelstel cultuur afgerond en is door het extern adviesbureau een advies opgesteld aan de gemeente. Dit is gepresenteerd aan het culturele veld, waarbij ruimschoots gelegenheid was om vragen te stellen. In de zomerperiode wordt gewerkt aan een vertaling van dit advies naar de Leidse situatie. Dit wordt in september met het culturele veld gedeeld. Dit zal resulteren in de uitwerking van een voorstel tot nieuwe subsidieregelingen in de tweede helft van 2024. Afhankelijk van besluitvorming kan in 2025 via de nieuwe regelingen worden aangevraagd voor 2026.

Uitvoeringsagenda Cultuur
In september 2024 vindt een bijeenkomst plaats met de cultuursector om de ambities voor de Uitvoeringsagenda Cultuur 2025-2026 op te halen en verder uit te werken. Daarnaast wordt deze bijeenkomst gebruikt om de gemeentelijke vertaling van het externe adviesbureau voor het nieuwe subsidiestelsel cultuur aan de sector te presenteren (zie hiervoor).
Begin 2024 hebben de C6 (de 6 grootste gesubsidieerde culturele instellingen) daarnaast het initiatief genomen tot het oprichten van een cultuurtafel. Doel van de bijeenkomst is om met vertegenwoordigers van de verschillende kunstdisciplines in gesprek te kunnen gaan over actualiteiten, thema’s uit de uitvoeringsagenda en urgente thema’s zoals het subsidiestelsel cultuur. De voorgestelde thema’s voor de nieuwe uitvoeringsagenda zijn met hen afgestemd en worden in de bijeenkomst van september met het culturele veld verder uitwerkt en aangescherpt.

Educatief aanbod BplusC
BplusC heeft eind 2023 een nieuw meerjarenbeleidplan ingediend bij de gemeente. BplusC werkt in 2024 verder uit wat de ontwikkelingen uit het meerjarenbeleidsplan betekenen voor de structuur, omvang en cultuur van de organisatie (reorganisatie, cultuurverandering, strategisch personeelsbeleid). Om aan de subsidievoorwaarden te kunnen voldoen, is door BplusC gewerkt aan een nieuwe business case voor ‘Lessen en cursussen’ voor zowel jeugd- als volwasseneneducatie. Binnen de businesscase zal een heldere afweging moeten worden gemaakt welke disciplines binnen het aanbod van BplusC blijven vallen en welke niet. Uitgangspunt hierbij voor BplusC is de financiën in lijn te brengen met de verdeling van de subsidie van gemeente Leiden voor de B (bibliotheekfunctie) en C (aanbod van lessen en cursussen).

Huisvesting bibliotheek
Doel is een moderne bibliotheek in een multifunctionele, duurzame en betaalbare accommodatie in de binnenstad, waarbij de bibliotheek transformeert naar een plek die mensen, kennis en organisaties met elkaar verbindt rond thema’s die spelen in de samenleving. In aanloop naar het kaderbesluit heeft het college de drie door de raad gevraagde scenario’s in Q1 uitgewerkt. Er is door de raad bij de kaderbrief gekozen voor scenario 2 waarin naast de opknapbeurt ook de ruimtelijke structuur van het gebouw aangepast wordt en het gebouw geschikt gemaakt voor de moderne bibliotheek, in lijn met de ambitie van de gemeente en BplusC. Er is ook een ‘plus’ aan toegevoegd met hogere verduurzaming.

Herontwikkeling muziekschool en -programmering
Het programma van de nieuwe muziekschool en de muziekprogrammering past alleen in het huidige complex aan de Hazewindsteeg als het rigoureus wordt verbouwd. Hierdoor stijgen de bouwkosten fors. De onverwachte extra bouwkosten van het complex aan de Hazewindsteeg en de prijsstijging van bouwmaterialen in het algemeen vragen om een nadere financiële analyse waarin de kosten van de nieuwe muziekschool worden afgezet tegen het aanhouden en moderniseren van de twee bestaande locaties (Rapenburg en Middelstegracht). Naar verwachting wordt de raad na de zomer 2024 geïnformeerd over de bevindingen.

Maatwerkoplossingen huisvesting culturele instellingen
De maatwerkoplossingen voor de huisvesting van Ars Aemula Naturae, BplusC, De Nobel, Ins Blau, Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal (LSSGZ) en de Veenfabriek bevinden zich in een afrondende fase. Voor de gemeente Leiden is efficiënt en duurzaam gebruik van unieke gebouwen een onderdeel van waardevol cultureel aanbod en een aantrekkelijke binnenstad. Om dat te realiseren moet de huisvesting van culturele instellingen kwalitatief voldoende zijn, met betaalbare en voorspelbare huisvestingskosten. De overeenkomsten zijn uitgewerkt in: Intentieovereenkomst maatwerkoplossing, nieuwe huurcontracten en bijbehorende demarcatie. Voor een drietal instellingen is ook een nieuwe huurprijs aangeboden, om deze in lijn te brengen met het Beleidskader Vastgoed. Alle instellingen zijn akkoord en de intentieovereenkomsten zijn getekend door Ins Blau, Nobel, LSSGZ en BplusC.

Beeldende kunst (in de openbare ruimte)
In Q2 is het eerste kunstwerk uit de opslag teruggeplaatst in de openbare ruimte. Het gaat om het kunstwerk de Rennende Paarden van kunstenaar Frank Letterie bij de Ballontuin. Komende maanden en jaren volgen er nog meer kunstwerken. Herplaatsing van kunst in de openbare ruimte heeft een lange doorlooptijd, vanwege de koppeling aan herinrichtingsprojecten van de openbare ruimte.

Beleidsterrein erfgoed

Subsidie Historisch Stadsbeeld
Van het beschikbare budget 2024 (144.909) is circa een derde (47.000) gereserveerd voor ingediende aanvragen (per augustus 2024). Daarnaast zijn diverse eigenaren bezig met plannen voor herstel winkelpuien, kleuren of historische objecten. Dit varieert van serieuze plannen in een gevorderd stadium (indicatief 70.000 die naar verwachting nog in 2024 worden ingediend) tot overige projecten die eventueel worden opgepakt. Dit beeld kan mogelijk weer veranderen. Daadwerkelijke subsidieaanvragen zijn moeilijk te voorspellen. Projecten in het kader van de Subsidieregeling Historisch Stadsbeeld hebben vaak ook een lange doorlooptijd, zeker als het winkelpuien betreft.


Beleidsterrein Recreatie

Evenementenbeleid
Leiden biedt een divers aanbod aan evenementen, maar de sector staat landelijk en lokaal onder druk door uitdagingen zoals problemen in de toeleveringsketen, stijgende kosten en veranderend consumentengedrag. De gemeente werkt nauw samen met organisatoren om het evenementklimaat te verbeteren. De tussenevaluatie van het evenementenbeleid is inmiddels afgerond en vastgesteld. Daarnaast onderzoekt het college hoe het stimulerend evenementenfonds de sector kan ondersteunen. Ook loopt er op initiatief van het centrummanagement een onderzoek naar een mogelijk overkoepelend platform.

Stadsfeest Leidens Ontzet
In 2024 viert Leiden het 450-jarig jubileum van Leidens Ontzet. Deze editie wordt maximaal uitbundig gevierd en we zetten in op een memorabele editie. Bovendien werkt het College samen met betrokken partijen aan nieuwe kaders voor de viering van Leidens Ontzet vanaf 2025 en verder. Naar aanleiding van de evaluaties van voorgaande vieringen is besloten de organisatie verder te verbeteren om de viering veilig, voor iedereen toegankelijk en beheersbaar te houden. Onderzocht wordt hoe de gemeente en de betrokken stadspartners beter samen kunnen werken op programmering in de stad, de spreiding van bezoekers en gezamenlijke inkoop en communicatie.


Beleidsterrein Sport



Blaashal hockey
Met Leidse Hockey Club (LHC) Roomburg zijn we in gesprek over het realiseren van een seizoensgebonden blaashal ten behoeve van zaalhockey. LHC Roomburg wil de blaashal graag op een hockeyveld op sportpark Roomburg neerzetten. Dat lukt op de gewenste locatie niet per aankomend winterseizoen (2024/2025). Een van de uitdagingen hier betreft de verankering van een blaashal rondom een waterveld. De club heeft langer de tijd nodig om hier samen met de leverancier goed naar te kijken. Een (vooralsnog tijdelijke) alternatieve locatie voor de blaashal is sportpark Boshuizerkade. Hier is ruimte. In de zomer van 2024 is de aanvraag voor een omgevingsvergunning in behandeling. De inzet is om de blaashal op termijn naar sportpark Roomburg te verplaatsen en dat LHC Roomburg de blaashal zelf financiert met ondersteuning van de gemeente.

Sportpark De Mors
Sportpark De Mors is het grootste sportpark van de gemeente Leiden. Hier wordt hard gewerkt aan een aantal verbeteringen. In het najaar van 2023 (12 oktober) heeft de Leidse gemeenteraad ingestemd met het Kaderbesluit van Sportpark De Mors. De uitwerking daarvan gebeurd in twee etappes. De eerste etappe is het omzetten van een tweetal voetbalvelden (één bij DoCos en één bij Sporting Leiden) van natuurgras naar kunstgras. We hadden gehoopt hier al direct in de zomer mee te kunnen starten. Door diverse oorzaken is de start van de uitleg uitgesteld naar november. Naar verwachting zijn de velden in februari 2025 gereed. Dit betekent een vertraging van drie maanden. Daarnaast werken we toe naar het uitvoeringsbesluit, welke naar verwachting rond de zomer van 2025 aangeboden wordt aan de raad ter besluitvorming.

Sportcomplex Boshuizerkade
De rechtbank heeft in kort geding een verzoek van de gemeente tot ontruimen van de verenigingsruimte en velden Boshuizerkade door LFC gehonoreerd. LFC moet uiterlijk medio september de accommodatie verlaten. Momenteel verkennen wij de toekomstige programmering en verhuur van deze accommodatie. Najaar 2024 wordt de gemeenteraad hierover geïnformeerd.

Beleidskader Sport- en Gezondheid
Op 7 mei is de evaluatie van de Beleidskaders Sport & Gezondheid en Spelen & Bewegen vastgesteld door het college. Met inachtneming van de vastgestelde aanbevelingen wordt er gewerkt aan een nieuw beleidskader waarin beide beleidskaders zullen worden gecombineerd tot één beleidskader.

Optimalisatie (sport)park Cronesteinkade
In 2023 hebben er verkennende gesprekken plaatsgevonden met alle gebruikers van het park Cronesteinkade, deze zijn in december 2023 afgerond. De conclusie is dat herinrichting van het terrein voor alle partijen gunstig kan uitpakken. Het Zoete Land kan een aanzienlijke uitbreiding van het areaal voor de stadstuinderij tegemoet zien en daarmee kan hun wachtlijst worden verkort. De korfbalvereniging Sporting Trigon en hockeyvereniging Roomburg beschikken straks samen over een volwaardig multifunctioneel sportveld waarop zowel gekorfbald als gehockeyd kan worden. Ook medegebruik van het park door anderen blijft mogelijk. Om hiervoor plaats te maken is de inzet om voor de korfbal, hockey en BSO ’t Kasteel straks een up-to-date multifunctionele accommodatie te bouwen waar bij gelegenheid ook anderen, zoals omwonenden, gebruik van kunnen maken.

Tot slot is de wens om bij de toekomstige herinrichting ook de verbinding met het Singelpark tot stand te brengen en mogelijkheden te creëren voor natuurlijk spelen. De optimalisatie en herinrichting sluit aan bij de doelen die zijn vastgelegd in het Beleidsakkoord 2022-2026 Samen leven in Leiden, zoals een groene, duurzame en leefbare stad. Zo wordt bijgedragen aan het sport en gezondheidskader waarin sporten, bewegen, spelen en gezondheid allen een plek krijgen en draagt de optimalisatie bij aan de ambities voor stadstuinieren. Met het vaststellen van de kaderbrief 2024 is er een voorbereidingskrediet van 525.000 gereserveerd om de haalbaarheid van de herinrichting te onderzoeken. Hiermee kan een start worden gemaakt met het gemeentelijk project.