Eerste Voortgangsrapportage 2025

3.7 Jeugd en onderwijs

Programmanummer

7

Commissie

Onderwijs en samenleving

Portefeuille(s)

Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs

De missie van het programma Jeugd en onderwijs luidt:
In Leiden krijgen kinderen en jongeren de kans gezond en veilig op te groeien in een stimulerende omgeving, zodat zij hun talenten kunnen ontwikkelen en volwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen.

3.7.1 Stand van zaken bij Voortgangsrapportage

Beleidsterrein Jeugd

Jeugdparticipatie
In 2025 wordt zowel de kinderraad als de jongerenraad opnieuw georganiseerd. Zij geven het college en de raad gevraagd en ongevraagd advies over onderwerpen die voor hen belangrijk zijn. De jongerenraad heeft het onderwerp ‘jongeren en financiën’ gekozen om over te adviseren. Er wordt gekeken hoe jongeren het beste over financiën geïnformeerd kunnen worden. De kinderraad adviseert over een natuurspeeltuin in park Cronesteyn en maakt zelf een speurtocht over biodiversiteit.

Opvoedingsondersteuning CJG
Hecht heeft begin 2025 op basis van een Takendialoog het gesprek gevoerd met alle colleges en raden in de regio Hollands Midden. Dit ging over de invulling van een taakstelling op de gemeenschappelijke regeling Hecht. Voor de prestaties 72A.1 en 72A.2 kan de voortgang stagneren door de eventuele verwachte effecten van de taakstelling binnen de producten die Hecht aanbiedt. Afhankelijk van de gekozen richting en de besluitvorming zullen de gevolgen in beeld worden gebracht en kan worden beoordeeld of bijsturing op doelen en prestaties noodzakelijk is. Zie voor meer informatie programma 9.

Nieuw beleidskader Sport, Gezondheid, Spelen & Bewegen
In het nieuwe beleidskader zijn de onderwerpen gezondheid, sport, bewegen en spelen aan elkaar gekoppeld. Zie voor meer informatie programma 9.

Gezonde Buurt
In het kader van het project De Gezonde Buurt wordt in 2025 een speelplek aan de Narcissenstraat opgeknapt en groener gemaakt. Ook zal er een speelroute door de wijk worden aangelegd. De aanleg van de speelplek aan de Stadhouderslaan heeft wat vertraging opgelopen. Het ontwerp moet daardoor aangepast worden. Omwonenden krijgen de mogelijkheid om fysiek of digitaal hun mening over het ontwerp te delen. We zetten in om de speelplek aan de Stadhouderslaan eind 2025 aangelegd te hebben, omdat de beplanting pas vanaf oktober kan worden aangelegd.

Jeugdhulp door middel van jeugdteams
Er wordt op dit moment een uitvoeringsagenda opgesteld voor 2025-2027 waarin acties worden opgenomen uit de bestuurlijke taskforce, de Hervormingsagenda Jeugd en het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Daarnaast wordt in het eerste halfjaar van 2025 een ketenpartneronderzoek uitgevoerd om de samenwerking van de jeugdteams met ketenpartners te beoordelen en verbeterkansen te omschrijven. Dit onderzoek zal vervolgens jaarlijks in het eerste kwartaal plaatsvinden.

Het organiseren van specialistische hulp
KokxDeVoogd heeft in 2024 in opdracht van de Taskforce jeugd onderzoek gedaan naar de knelpunten en oplossingsmogelijkheden van de specialistische jeugdhulp. Het doel is om grip te krijgen op de sturing, kosten, resultaten en beschikbaarheid. De colleges van de gemeenten in Holland Rijnland hebben begin 2025 de aanbevelingen uit het eindrapport van KokxDeVoogd vastgesteld. Er is besloten om pakket 1 en 2 uit het eindrapport van KokxDeVoogd te implementeren. Pakket 1 richt zich op de het stabiliseren en versterken van de regionale basis. Pakket 2 richt zich op het versterken van de lokale kracht. Ook is akkoord gegeven voor de uitvoering van één maatregel uit pakket 3. Deze maatregel is het aannemen van een regionale programmadirecteur.

Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028
In Leiden wordt ingezet op het voeren van het maatschappelijke gesprek en het normaliseren en het versterken van de Leidse sociale basis. Dit doen we onder andere door de organisatie van de Conferentie ‘Jouw Kracht, Hun Toekomst: Samen het verschil maken voor de Leidse jeugd’. Samen met de Jeugdhulp in Holland Rijnland en in de Leidse regio wordt gewerkt aan de regionale en subregionale doelen van de Hervormingsagenda Jeugd. De adviezen van de Taskforce Jeugdhulp sluiten aan bij de doelen van de Hervormingsagenda Jeugd en gaan in samenhang uitgevoerd worden.
De deskundigencommissie Hervormingsagenda Jeugd concludeert in het rapport ‘Groeipijn’ (2025) dat hoewel gemeenten veel inspanning laten zien, dit onvoldoende is om de gewenste (financiële) effecten te bereiken. Deze deskundigencommissie adviseert het Rijk in dit rapport de implementatie Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028 voort te zetten en aanvullende adviezen op te volgen om de kwaliteit van de jeugdzorg te verbeteren en de kosten te verminderen.

Beleidsterrein Peuterspeelopvang en kinderopvang

Kindcentrum de Stevenshof
De inhoudelijke samenwerking voor het kindcentrum Stevenshof tussen basisscholen De Wereldwijzer, De Stevenshof en kinderopvangorganisatie FloreoKids wordt in 2025 versterkt.

Beleidsterrein Onderwijs

Nationaal Onderwijs Stad 2025
Leiden is dit hele jaar de Nationale Onderwijsstad. Stichting Nationale Onderwijsweek, het Leiden Education Fieldlab (LEF), Leiden Kennisstad en de gemeente Leiden slaan de handen ineen om een jaar lang de kracht van het Leidse onderwijs zichtbaar te maken. Het hele jaar door worden verschillende activiteiten georganiseerd en worden lopende projecten en activiteiten uitgelicht. Voorbeelden hiervan zijn de samenwerkmiddag rondom hoogbegaafdheid met de partners van het LEF, het beleidsspel ‘Kansrijk’ en de Nacht van de leraar.

Leidse gelijke kansen aanpak
Er wordt uitvoering gegeven aan de Leidse Gelijke Kansen Aanpak (2024-2026). De Leidse Gelijke Kansen Aanpak beslaat drie actielijnen, namelijk 1) gericht op kinderen, jongeren en omgeving, 2) gericht op professionals in Leiden en 3) overkoepelend gericht op het terugdringen van institutionele oorzaken van kansenongelijkheid in Leiden. Per actielijn wordt uitvoering gegeven aan projecten. Zo is er in 2025 een eerste Leidse Meidentop georganiseerd. Daarnaast zijn jongeren van Studio Moio gevraagd om insititutionele oorzaken van kansenongelijkheid in beeld te brengen. Dit leverde het eerste ‘Leerrechtambtenaar megazine’ op.

Ook is het Actieplan Kansrijk Onderwijs Leiden in 2025 van start gegaan. Hierin wordt samengewerkt met de partners uit de stad die in en rond het onderwijs werken (van 0-18 jaar). Dit doen we in de vorm van werkgroepen. Elke werkgroep levert verschillende concrete resultaten; van een visie op partnerschap met ouders voor professionals, tot overzicht over al het aanvullend (vervangend, verrijkend en/of ondersteunend) onderwijs in de stad. De werkgroepen zijn in het eerste kwartaal van 2025 al twee keer bij elkaar gekomen.

Vernieuwde conciërgeregeling
We werken aan een vernieuwde conciërgeregeling die vanaf 2026 ingaat. Dit doen we omdat de WSW-doelgroep binnen de leerwerkbedrijven (in Leiden DZB) afneemt. Dit komt doordat er sinds 2015 geen instroom meer mogelijk is, in plaats daarvan zijn er beschutte werkplekken gekomen. Omdat de doelgroep binnen DZB verandert, kijken we samen met DZB naar passende match voor de conciërgeregeling. 

Bereik Voorschoolse Educatie
We geven uitvoering aan één van onze beleidsdoelstellingen op het gebied van onderwijskansen. Dit is het vergroten van het bereik van voorschoolse educatie (VE). Dit doen we door intensieve en integrale samenwerking op te zoeken met partners uit de stad. We zetten in op het aanbod van peuteropvang en het uitbreiden en versterken van de voorschoolse educatie. Daarnaast investeren we in een uniforme werkwijze met een (digitaal) systeem. Hiermee willen we de toeleiding verbeteren van peuters uit de doelgroep naar de kinderdagverblijven die opvang en voorschoolse educatie aanbieden.

Convenant schoolveiligheid
We verbeteren de samenwerking rondom schoolveiligheid met het onderwijs, de politie en andere partijen. Deze samenwerkingsafspraken worden voor de zomer formeel vastgelegd in een schoolveiligheidsconvenant. Daarnaast blijven we het handelingsprotocol verbeteren, zodat voor alle partijen duidelijk is welke interventies kunnen worden ingezet bij incidenten of het voorkomen daarvan.

Convenant nieuwkomersonderwijs
De samenwerking rondom nieuwkomersonderwijs in het primair onderwijs is verder verstevigd. Dit is onder andere gedaan door afspraken vast te leggen in een convenant (Z/24/3738145). Met deze afspraken als basis verstevigen we dit jaar de kwaliteit en de samenwerking met andere scholen in Leiden en de Leidse regio.

Beleidsterrein Onderwijshuisvesting

In het tweede kwartaal van 2025 worden de visie en kaders voor het beleidsrijke integraal huisvestingsplan 2026 – 2042 (IHP) aan de raad voorgelegd ter besluitvorming. Samen met de schoolbesturen is na inspraak hierover overeenstemming bereikt.

De volgende onderwijshuisvestingsbouwprojecten lopen:

  • De laagbouw aan de Vijf Meilaan is gesloopt voor de nieuwbouw van het Vlietlandcollege.

  • Voor het kindcentrum Stevenshof is het schetsontwerp afgerond.

  • In de wissellocatie Noachstraat is de verbouwing gestart en de locatie wordt klaargemaakt voor het eerste gebruik.

  • Voor de Internationale Schakelklassen (ISK) wordt het definitieve ontwerp afgerond.

  • De voortgang van het project Auris de Weerklank wordt momenteel vertraagd vanwege lopende gesprekken tussen de gemeente en het schoolbestuur over de invulling van het project. De gemeente is in afwachting van de uitkomst van deze besprekingen om het project op de juiste koers te brengen.