Programmanummer | 10 | |
Commissie | Werk en Middelen | |
Portefeuille(s) | Energie, Werk en Inkomen en Cultuur Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs |
De missie van het programma Werk en inkomen luidt: De gemeente Leiden stimuleert haar inwoners om door werk zelfstandig in het bestaan te voorzien, bevordert maatschappelijke participatie en biedt waar nodig een financieel vangnet. |
Beleidsterrein Arbeidsparticipatie
DZB Leiden
De inzet van DZB in 2025 is voor een belangrijk deel beschreven in het beleidsplan werk en participatie 2024-2028 (RV. 24.0088). In 2025 is er extra aandacht voor onder andere statushouders, vluchtelingen en mensen met GGZ-problematiek. Daar waar het kan, zorgt DZB samen met andere organisaties voor mogelijkheden om te wisselen tussen verschillende vormen van werk of activering. We noemen dit Simpel Switchen. Verder evalueert DZB de toekomstvisie DZB Leiden 2030.
Arbeidsmarktregio
In de arbeidsmarktregio Holland Rijnland wordt toegewerkt naar de opening van het Werkcentrum Holland Rijnland. De gewenste openingsdatum is halverwege 2025. In het werkcentrum kunnen straks alle inwoners met vragen over werk of (om)scholing terecht. Het werkcentrum bouwt voort op de formule van de werkcafés waar mensen sinds de zomer van 2023 terecht kunnen.
Inburgering
Afhankelijk van het landelijk beleid kan er in 2025 een financieel tekort optreden op inburgering. Inburgeringsmiddelen zijn gekoppeld aan de huisvestingstaakstelling voor statushouders. Het is op dit moment niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de inburgeringsmiddelen als de verplichting van de huisvestingstaakstelling vanuit het Rijk voor statushouders komt te vervallen. Voor Leiden gaat het afhankelijk van landelijke keuzes om een tekort tussen de 200.000 en 750.000 euro.
Basisvaardigheden
In 2025 is het nieuwe regionale beleid basisvaardigheden 2025-2028 vastgesteld. Dit plan bouwt voort op het voorgaande regionale programma integrale aanpak Laaggeletterdheid Holland Rijnland 2020-2024. Het heeft als doel dat alle inwoners van Holland Rijnland voldoende (toegang tot) basisvaardigheden hebben om mee te doen aan de samenleving. Met de kaders uit dit regionale beleid werken we aan de eerste helft van 2025 aan een lokale (Leiden en Leiderdorp) invulling en uitvoering.
Beleidsterrein Maatschappelijke participatie en ondersteuning minima
Sleutelpas
In oktober 2024 begon een Europese aanbesteding voor de Sleutelpas, wat resulteerde in twee inschrijvingen. Na beoordeling is de opdracht aan BS&F in februari 2025 gegund. BS&F heeft ervaring met vergelijkbare stadspassen in andere steden. De gemeente en BS&F werken samen om de Sleutelpas in juli in te voeren. Zie ook de collegebrief.
Armoedebeleid
In kaart brengen van het totale (Leidse) aanbod
In het tweede kwartaal van 2025 stellen wij het overzicht ‘Vergoedingen en hulp voor Leidenaren met een laag inkomen’ beschikbaar. Dit document biedt een compleet overzicht van alle landelijke en lokale toeslagen, informatiebronnen, regelingen en ondersteuningsmogelijkheden voor huishoudens met een laag inkomen. Dit uitgebreide overzicht helpt professionals om inwoners met een laag inkomen optimaal te ondersteunen bij het benutten van regelingen en ondersteuningsmogelijkheden. Later dit jaar gaan wij, samen met partners in de stad en ervaringsdeskundigen, een beknopt overzicht maken voor inwoners. Hierin worden zij gewezen op de loketten in de wijken waar zij hulp kunnen krijgen bij het aanvragen van deze regelingen en ondersteuning.
Campagne rondkomen
We zijn bezig met de voorbereidingen voor de campagne ‘Rondkomen’ die in de tweede helft van 2025 zal starten. Het doel van deze campagne is om inwoners in de stad te attenderen op de verschillende minimaregelingen en ondersteuningsmogelijkheden die de gemeente Leiden biedt. De campagne zal bestaan uit zowel fysieke uitingen verspreid door de stad als digitale campagneboodschappen. Inwoners worden op deze manier geattendeerd op de geboden ondersteuning en toe geleid naar plekken waar zij meer informatie hierover kunnen vinden of een aanvraag kunnen indienen.
Pilot ‘Het Bouwdepot’
We zijn per januari 2025 gestart met de pilot ‘het Bouwdepot’ naar aanleiding van motie M.23.0093 die in februari 2024 door de gemeenteraad is aangenomen. Zeven jongeren die dak- of thuisloos zijn geweest of dreigen te raken, krijgen een jaar lang elke maand financiële steun om aan hun toekomst te werken. Het onderzoekinstituut DRIFT doet onderzoek naar de ontwikkeling van de jongeren die deelnemen aan de pilot. De pilot ‘het Bouwdepot’ wordt samen met de jongeren, samenwerkingspartners en stichting het Bouwdepot begin 2026 geëvalueerd.
Beleidsterrein Inkomensvoorzieningen
Participatiewet in Balans
De Participatiewet wordt de komende jaren herzien. Met het programmaplan Participatiewet in Balans wil het Rijk vertrouwen, eenvoud en menselijke maat in de Participatiewet verankeren. In 2025 wordt er voorbereid op de maatregelen die vanaf januari 2026 in zullen gaan met het wetsvoorstel Participatiewet in Balans. Hierin wordt samengewerkt met de VNG.
Alleenverdienersproblematiek
De alleenverdienersproblematiek houdt in dat gezinnen met één kostwinner financieel benadeeld worden door het belasting- en toeslagenstelsel. Afgelopen jaar is er gestart met de financiële compensatie via de bijzondere bijstand. Vanaf 2025 mogen gemeenten beleidsregels opstellen voor de vaste tegemoetkoming. Dit wordt in de eerste helft van 2025 opgesteld en geldt tot de alleenverdienersproblematiek landelijk is opgelost vanaf 2028.
Beleidsterrein Schuldhulpverlening
Experiment vroegsignalering
Voor de zomer 2025 start naar verwachting een experiment in het kader van de vroegsignalering bij geldproblemen. Hierbij wordt samengewerkt met de Belastingdienst en Dienst Toeslagen. Het doel is om meer inwoners en ondernemers met beginnende betalingsachterstanden in beeld te krijgen die nog niet op een andere manier bekend zijn bij de gemeente.
Taakstelling schuldhulpverlening
Sinds de zomer 2024 was er een wachtlijst bij schuldhulpverlening van acht weken. De wettelijke termijn is maximaal vier weken. Er is een plan van aanpak opgesteld om de wachtlijst weg te werken, bijvoorbeeld door het aannemen van een tijdelijke schuldhulpverlener en het opvoeren van het aantal intakes. Dit plan van aanpak is op 1 maart 2025 ingegaan. Het streven is om de wachtlijst binnen vier maanden te verkorten naar de wettelijke termijn van vier weken.
Vanaf begin april voldoen we door alle inspanningen vanuit het plan van aanpak die zijn geleverd voor particulieren weer aan de wettelijke termijn. Voor ondernemers is dit nog niet het geval, maar we hebben er vertrouwen in dat binnen de genoemde vier maanden de wachttijd voor deze groep ook weer vier weken is.