Tweede Voortgangsrapportage 2024

Werk en inkomen

Programmanummer

 

10

Commissie

 

Werk en Middelen

Portefeuille(s)

 

Kansengelijkheid, Jeugd & Onderwijs

Energie, Werk, Inkomen & Cultuur

De missie van het programma Werk en inkomen luidt:

Leiden wil een inclusieve stad zijn met een gunstig economisch klimaat, waarin alle Leidenaars kunnen deelnemen, zich kunnen ontwikkelen door middel van werk en maatschappelijke participatie en waar een vangnet is voor wie dat nodig heeft.

Stand van zaken bij Voortgangsrapportage

Aanbieden volwasseneducatie

In 2024 zijn we vanuit de arbeidsmarktregio gaan samenwerken met werkgevers om de basisvaardigheden van hun werknemers te bevorderen. We zijn begonnen in de zorg, omdat daar veel vraag is naar werknemers en veel deelnemers aan de taallessen aangeven in de zorg te willen werken. Ook startten er in 2024 vier nieuwe NT1 groepen in de wijken.

Beleidsplan Armoede 2024-2026 "Samen Sterker"

Op 1 februari 2024 is het nieuwe beleidsplan Armoede 2024-2026 "Samen Sterker” vastgesteld. De raad wordt via de P&C cyclus geïnformeerd over het gebruik van de regelingen. In het najaar wordt het uitvoeringsplan Armoede door het college vastgesteld en ter informatie gedeeld met de raad. We zetten in op een groter bereik van inwoners met een laag inkomen.

Rekenkameronderzoek schuldhulpverlening

In mei 2024 heeft de rekenkamer het onderzoek naar het beleidsplan schuldhulpverlening afgerond. De conclusie van dit onderzoek is dat de schuldhulpverlening goed en professioneel wordt uitgevoerd. Er zijn een aantal aanbevelingen, waaronder het intensiever begeleiden van inwoners tijdens een schuldhulpverleningstraject om terugval te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van het schuldenknooppunt en de verwijsindex schuldhulpverlening (VISH). De VISH is sinds half juni 2024 operationeel. Via deze verwijsindex kunnen deurwaarders zien of een inwoner schuldhulpverlening ontvangt zodat verdere incassomaatregelen opgeschort kunnen worden en er geen extra kosten berekend worden. De Raad heeft op 19 september 2024 een besluit genomen over het onderzoek.

Beleidsplan schuldhulpverlening

Eind 2024 leggen we aan de Raad voor om het beleidsplan schuldhulpverlening ‘Eerder, beter, sneller’ 2021-2024 met twee jaar te verlengen zodat vanaf 2027 de beleidsplannen armoede en schulden samengevoegd kunnen worden. Armoede en schulden hebben namelijk veel raakvlakken met elkaar, zoals visie en doelstelling, doelgroep, bereiken van inwoners, preventie, financiële educatie en vroegsignalering.

Leidse Sleutelpas

In juli 2024 heeft de gemeenteraad groen licht gegeven voor de invoering van de Leidse Sleutelpas, door financiële middelen te reserveren in de begroting voor de periode 2025-2028. Hierbij is de beoogde datum om 'live' te gaan 1 juli 2025. De raad heeft groen licht gegeven op basis van zowel een inhoudelijk als een financieel haalbaarheidsonderzoek.

De volgende stap bestaat eruit dat er een aanbestedingsprocedure wordt doorlopen om een stadspasaanbieder te contracteren. De verwachting is dat deze aanbestedingsprocedure in Q1 2025 resulteert in een definitieve gunning. Tijdens het proces van de aanbesteding betrekken we alle sociaalmaatschappelijke partners in de stad. Ook verkennen we de mogelijkheden om andere gemeenten binnen de Leidse Regio te laten aanhaken. De eerste helft van 2025 wordt benut om een implementatietraject te doorlopen.

Minima Effect Rapportage

In de eerste helft van 2024 heeft het Nibud Instituut in opdracht van de gemeente een Minima Effect Rapportage uitgevoerd. Deze rapportage is opgesteld naar aanleiding van de motie 23.0093.04 Meedoen met Sport en Cultuur. Op 24 juni is de rapportage met een collegebrief naar de raad gestuurd. Na het zomerreces volgde een tweede collegebrief waarin het college ingaat op de uitkomsten van de Minima Effect Rapportage en de beantwoording van de motie ‘Meedoen met Sport en Cultuur’.

Pilot mondzorg

Binnen de pilot mondzorg wordt gezocht naar oplossingsrichtingen voor inwoners die mondzorg mijden vanwege financiële redenen. Deze landelijke pilot kent een samenloop met twee, door de gemeenteraad aangenomen, moties om te komen tot een specifiek project en beleidsregels voor inwoners die mondzorg mijden. In 2024 lag de focus op de analyse van het probleem en het formuleren van oplossingsrichtingen.