Eerste Voortgangsrapportage 2024

Maatschappelijke ondersteuning

Programmanummer

 

9

Commissie

 

Onderwijs en Samenleving

Portefeuille(s)

 

Economie, Kennis, Sport en Gezondheid
Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs

Wonen, Bouwen en Welzijn

De missie van het programma Maatschappelijke ondersteuning luidt:
De gemeente Leiden wil een stad zijn waarin alle mensen, inclusief die met een zorgbehoefte, actief kunnen participeren en zelf de regie in handen hebben bij de wijze waarop hun zorgbehoefte wordt vervuld. Het gemeentelijke beleid is gericht op het activeren van mensen om hen in staat te stellen zelf deel te nemen aan de samenleving. Daarnaast organiseren we een vangnet voor de ondersteuning van zeer kwetsbare burgers die onvoldoende in staat zijn om voor zichzelf te zorgen.

Stand van zaken bij Voortgangsrapportage

Mantelzorg/ Respijtzorg
In het bestuursakkoord is opgenomen dat we de mogelijkheden van een respijthuis onderzoeken als één van de ondersteuningsmaatregelen voor mantelzorgers. Samen met de gemeenten uit Holland Rijnland, regionale zorgaanbieders, zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid en Transmuralis is daarom gewerkt aan de start van een tweejarige pilot voor het mogelijk maken van logeerzorg in de regio Holland Rijnland (2024-2025). In februari 2024 is de eerste pilotlocatie in Alphen aan den Rijn geopend. De financiering is gedurende de pilot geborgd via middelen vanuit de specifieke uitkering (SPUK) van het Integraal Zorg Akkoord (IZA), waarbij ook rekening is gehouden met uitbreiding naar andere locaties voor nog tweemaal 4 bedden. De komende maanden verkennen we in regionaal verband of uitbreiding van locaties wenselijk is en welke locaties hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen, met in het bijzonder aandacht voor een locatie in Leiden.

Leiden op Leeftijd
De evaluatie van het plan van aanpak Leiden op Leeftijd voor de periode 2019-2023 is nagenoeg afgerond en zullen wij naar verwachting in de eerste helft van 2024 vaststellen en ter kennis aan de raad verzenden. Op basis van de evaluatie zullen wij voorstellen doen voor een vervolg aanpak in de periode 2024 – 2026, onder meer in samenhang met een Leidse Woon Zorg Visie (zie programma 6 Wonen).

Gezondheid
Ter uitvoering van het Beleidsakkoord ‘Samen Leven in Leiden’ is na consultatie van stadspartners een Leidse aanpak eenzaamheid en mentale gezondheid voor de periode 2024 – 2026 in concept gereed. We verwachten deze brede aanpak voor Leiden in de eerste helft van 2024 vast te stellen en ter kennisname aan uw raad te verzenden. In maart 2024 is de aanvraag voor het Regioplan, samen met de begroting ‘SPUK IZA 2024-2026’ (de specifieke uitkering verbonden aan het IZA) goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierin komen ook de vijf ketenaanpakken terug: Welzijn op Recept, Gezonde Kansrijke Start, de gecombineerde leefstijlinterventie voor Volwassenen, Kind naar Gezond Gewicht en Valpreventie. De hoofddoelen van het regioplan zijn Gezond en betekenisvol leven, Beter oud worden en Versterken mentale gezondheid.

Kwetsbare groepen
In maart 2024 is de opvanglocatie Maansteenpad voor jongeren met complexe problematiek geopend. In mei zijn de resultaten bekend van de preventiescanner ten behoeve van het voorkomen van dakloosheid, uitgevoerd door de Radboud Universiteit. Op 11 april vindt de gezamenlijke teldag plaats voor de ETHOS-telling (telling van alle dak- en thuislozen in alle gemeenten van Holland Rijnland). Gemeenten en organisaties zijn hierbij betrokken. Aan het einde van het jaar worden de uitkomsten bekend. Met de uitkomsten van de preventiescanner en de ETHOS-telling wordt het programma maatschappelijke zorg van de Leidse regio aangescherpt.

De ketenaanpak assertieve zorg in de Leidse Regio (voor inwoners met verslavings- en psychiatrische problematiek) wordt aangescherpt. Er worden aanvullende afspraken gemaakt met de keten-partners over onder andere de onderlinge samenwerking, gegevensuitwisseling en missende voorzieningen. De precieze wachttijd voor beschermd wonen is op moment van schrijven niet goed inzichtelijk, onder andere door de overgang naar een nieuw klantvolgsysteem. Daarom wordt er komende periode hard gewerkt om de wachtlijsten beter inzichtelijk te maken.

Leiden inclusief
In het eerste kwartaal van 2024 is de herijking van het programma Leiden Inclusief door de gemeenteraad vastgesteld. Er is verder gewerkt aan het uitvoeringsplan dat in het tweede kwartaal door het college is vastgesteld. In maart is ook het tweede stadsgesprek over racisme en discriminatie geweest. Er is stil gestaan bij internationale vrouwendag en daarnaast is gestart met het trainen van diverse medewerkers om ontwerpen voor de openbare ruimte toegankelijker te maken. En als laatste is er in dit kwartaal gewerkt aan het actieplan Welzijn en veiligheid LHBTIQ+. Dit actieplan wordt in de zomer afgerond.

Huisvesting Oekraïense ontheemden, Statushouders en Asielzoekers
Vluchtelingen uit Oekraïne
De verwachting is dat de oorlog in Oekraïne langer zal duren en daarom wordt hard gewerkt om ook in 2024 tijdig (vervangende) huisvesting te vinden voor Oekraïense ontheemden en hen een goede ondersteuning en noodzakelijke zorg te kunnen bieden. De ingezette infrastructuur (onder andere het meldpunt en de samenwerking met de SSB partners) worden dit jaar voortgezet. We volgen de ontwikkelingen vanuit het Rijk wat betreft de tijdelijke beschermingsmaatregel en het perspectief na 4 maart 2025.

Statushouders
De taakstelling voor de eerste helft van 2024 ligt op 133 statushouders, voor de tweede helft is de taakstelling nog niet bekend. In 2024 blijven we zoeken naar mogelijkheden voor het huisvesten van statushouders en wordt verder gewerkt aan het realiseren van tijdelijke locaties die langer beschikbaar zijn. De pilot waarbij minderjarige statushouders gezamenlijk worden gehuisvest en begeleid door Jeugdformaat wordt in 2024 verder ingezet.

Asielzoekers
Met de komst van de spreidingswet (februari 2024) heeft Leiden de opgave gekregen om 619 plekken te realiseren voor de opvang van asielzoekers. Begin 2024 is een besluit genomen over de realisatie van de uitbreiding van plekken voor de opvang van asielzoekers. Er wordt navolgend dat besluit gewerkt aan de ontwikkeling van de Paardewei, waar 300 plekken gerealiseerd worden, waarvan 50 plekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’ers). Met de opvangplekken aan de Haagse Schouwweg en de aanvullende plekken kan Leiden aan de taakstelling van de Spreidingswet voldoen. De noodopvang voor 120 asielzoekers die in 2023 is gerealiseerd vindt nog tot en met eind juni 2024 plaats in de 3Octoberhal.

Huisvestingsproblematiek huisartsen

Op 12 maart heeft het college een tussenevaluatie over de huisvestingsproblematiek van huisartsen vastgesteld. In de tussenevaluatie wordt aan de hand van casuïstiek ingegaan op de ruimtelijke, financiële, organisatorische en juridische knelpunten. Voor de aanpak van de knelpunten zijn in de tussenevaluatie oplossingsrichtingen opgenomen. De oplossingsrichting zijn qua complexiteit, implementatie en kosten divers. Na de tussenevaluatie is de eindevaluatie voorzien voor medio oktober 2024. In de eindevaluatie worden de oplossingsrichtingen systematisch met elkaar vergeleken en gewogen. De eindevaluatie geeft met inachtneming van rollen en verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen inzicht in de verdere aanpak van de huisvestingsproblematiek in zijn geheel (organisatorisch, financieel, ruimtelijk en juridisch).