Programmanummer | 9 | |
Commissie | Onderwijs en Samenleving | |
Portefeuille(s) | Wonen, Bouwen & Welzijn Economie, Sport, Kennis & Gezondheid |
De missie van het programma Maatschappelijke ondersteuning luidt: |
In het bestuursakkoord is opgenomen dat we de mogelijkheden van een respijthuis onderzoeken als één van de ondersteuningsmaatregelen voor mantelzorgers. Samen met de gemeenten uit Holland Rijnland, regionale zorgaanbieders, zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid en Transmuralis is daarom gewerkt aan de start van een tweejarige pilot voor het mogelijk maken van logeerzorg in de regio Holland Rijnland (2024-2025). In februari 2024 is de eerste pilotlocatie in Alphen aan den Rijn geopend. De financiering is gedurende de pilot geborgd via middelen vanuit de specifieke uitkering (SPUK) van het Integraal Zorg Akkoord (IZA), waarbij ook rekening is gehouden met uitbreiding naar andere locaties voor nog tweemaal 4 bedden. Ook de komende maanden richten we ons op het in regionaal verband verkennen of uitbreiding van locaties wenselijk is en welke locaties hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen, met in het bijzonder aandacht voor een locatie in Leiden.
De evaluatie van het plan van aanpak Leiden op Leeftijd voor de periode 2019-2023 is afgerond in de eerste helft van 2024 voor het college vastgesteld. Na het zomerreces zal de evaluatie ter kennis aan de raad verzonden worden. Op basis van de evaluatie zullen wij voorstellen doen voor een vervolg aanpak in de periode 2024 – 2026, onder meer in samenhang met een Leidse Visie op Wonen, Zorg en Welzijn (zie programma 6 Wonen).
In juni 2024 heeft het Leiden Healthy Society Center voor het eerst het Leids Kennisfestival georganiseerd in de Hooglandse Kerk. Ook worden er in het najaar 2024 weer diverse kenniscafés georganiseerd vanuit het LHSC. De organisatie van een Policy Lab is ook in gang gezet, waarbij gekeken wordt over er vanuit experimenten data gedreven beleid worden ontwikkeld. In samenwerking met inwoners, bedrijven en dus onderzoeksinstellingen.
In het vierde kwartaal wordt de eindevaluatie over de huisvestingsproblematiek van huisartsen opgeleverd. Hierin wordt met inachtneming van rollen en verantwoordelijkheden van alle betrokkenen inzicht gegeven in de verdere aanpak van de huisvestingsproblematiek in het algemeen. Op donderdag 29 augustus heeft een verdiepend overleg voor raadsleden en leden van de werkgroep huisvesting huisartsen plaatsgevonden. Doel was het verbreden van inzicht en het gezamenlijk doornemen van oplossingsrichtingen ten behoeve van de eindevaluatie.
Op 7 mei is de evaluatie van de Beleidskaders Sport & Gezondheid en Spelen & Bewegen vastgesteld door het college. Met inachtneming van de vastgestelde aanbevelingen wordt er gewerkt aan een nieuw beleidskader waarin beide beleidskaders zullen worden gecombineerd tot één beleidskader. Naast het nieuwe beleidskader worden er ook verdere stappen gezet in het integrale gezondheidsbeleid. Zo wordt er gekeken op welke wijze gezondheid in al het beleid kan worden meegenomen.
Voor de Tweede Groene Ring is gezondheid als een van de twee hoofdthema's benoemd. In de ontwikkeling hiervan wordt het thema gezondheid integraal meegenomen. Hiervoor is regelmatig afstemming tussen het fysieke en sociale domein.
Op 1 januari 2024 is de Kwartiermaker Maatwerkfunctionaris in Leiden gestart met als doel huishoudens met problemen op meerdere gebieden (multiprobleemgezinnen) te ondersteunen en maatwerkoplossingen te bieden of doorbraken te forceren waar nodig. Sindsdien is de maatwerkfunctionaris betrokken geweest bij meer dan 60 complexe casussen.
Het programma Maatschappelijke Zorg Leidse regio heeft als doel het zoveel mogelijk voorkomen van kwetsbare situaties voor inwoners, de focus ligt op de verschuiving van reactieve ondersteuning achteraf naar preventie vooraf. In 2024 heeft de Radboud Universiteit daarom een preventiescanner "dakloosheid” uitgevoerd bij de gemeenten uit de Leidse Regio. De uitkomsten (aanvullende activiteiten en evaluatie bestaande activiteiten) van de preventiescanner zijn opgenomen in het meerjarig programmaplan, een deel daarvan zal gerealiseerd worden in 2025.
In 2024 heeft het Trimbosinstituut voor de regio Holland Rijnland een scan uitgevoerd op het gebied van GHB gebruik en genomen maatregelen. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek wordt zo nodig een start gemaakt met een nieuwe of aangepaste GHB aanpak.
Hecht presenteert in augustus 2024 de uitkomsten van een onderzoek naar het functioneren van bemoeizorgoverleggen. In samenwerking met gemeenten en betrokken organisaties wordt zo nodig in 2025, op initiatief van Hecht, de werkwijze in deze zorgnetwerken en het Leidse toeleidingsteam aangepast. In de Leidse Regio wordt daarbij aangesloten bij eerder gemaakte afspraken op het gebied van de assertieve zorgketen (GGZ-kader).
Ook voor en namens de gemeente Leiden zijn in 2024 twee subsidies aangevraagd bij ZonMw die betrekking hebben op grip op onbegrepen gedrag. Voor 1) hetinrichten van een kenniswerkplaats en 2) aanpak voor een sluitende doemeinoverstijgende keten. De werkzaamheden voor beiden subsidies zullen in 2025 van start gaan.
Het Maansteenpad is een tijdelijke regionale opvanglocatie voor jongeren voor voorlopig drie jaar. De locatie wordt doorlopend gemonitord en het zorgconcept wordt constant doorontwikkeld.
In april zijn in alle gemeenten in Holland Rijnland en bij betrokken (zorg-) partijen dak- en thuislozen geteld. Oktober 2024 zijn de uitkomsten van de telling bekent. Hieruit zal blijken (op basis van eerdere ervaringen in andere gemeenten van Nederland) dat er meer inwoners (alleenstaanden, gezinnen en jongeren) dakloos zijn dan nu bekent bij de gemeenten van Holland Rijnland. In 2025 wordt een Leidse Regio aanpak uitgewerkt in samenwerking met de andere gemeenten in Holland Rijnland. Aan de orde komt de huisvestingsbehoefte van de brede doelgroep daklozen. Tevens zal ook voor de specialistische voorzieningen voor opvang worden bekeken in welke mate er ontwikkeling of aanpassing van het aanbod noodzakelijk is.
Het is van belang dat ook voor deze doelgroep dakloosheid zo veel als mogelijk voorkomen wordt. Dit ligt grotendeels niet binnen de invloed van het sociale domein, Maatschappelijke Zorg. Dit omdat het start met afspraken maken met uitzendbureaus en huisvestingsorganisaties van deze doelgroep. Eind 2024 organiseert de VNG voor de regio Holland Rijnland een ‘beleid in één dag’ sessie. Het doel van die dag is onder andere dat er een trekker wordt aangesteld die een integraal plan maakt op het brede vraagstuk arbeidsmigranten.